Насловна / Архитектура / 10-та јубилејна студентска изложба на ФАД, Универзитет Американ Колеџ Скопје

10-та јубилејна студентска изложба на ФАД, Универзитет Американ Колеџ Скопје

Вчера со почеток во 20:00 часот во изложбениот простор „Мала станица“ при Националната глаерија на Македонија се отвори 10-та јубилејна студентска изложба на Факултетот за архитектура и дизајн (ФАД), Универзитет Американ Колеџ Скопје.

IMG_20191002_220318
Деканот на факултетот проф. д-р Мишко Ралев во име на студентите на ФАД и наставниот кадар ги поздрави бројните посетители, студенти, професори, колеги и пријатели.

IMG_20191002_221716
Деканот вели дека свесно или случајно овој нивни мал јубилеј го слават во година на други значајни јубилиеи, пред се најголемиот 100 години од формирањето на Баухаус, 70 годишнината од формирање на Архитектонскиот факултет при УКИМ, па и 70 годишнината од Кинеската револуција.

IMG_20191002_220807

Така што и оваа изложба со својот скромен јубилеј започна една револуционерна идеја, Американ Колеџ прв да организира самостојни изложби.

IMG_20191002_220132
ФАД со искуството кое веќе го има, одлучил годишната изложба да прерасне во Биенале и тоа во години кога нема други, ниту Венецијанско биенале, ниту БИМАС.

IMG_20191002_220723
Како и сите досегашни изложби и оваа е организирана во музејско галериска институција, како дел од програмата на институциите.
10-тата јубилејна изложба на ФАД за прв пат е директно финансирана и како проект од Министерството за култура.

IMG_20191002_220205
Деканот се заблагодари на сите оние без кои оваа изложба немаше да се случи, пред се на студентите кои ја произведоа и на Министерството за култура и Националната галерија на Македонија и ја прогласи изложбата за отворена.

IMG_20191002_221816

IMG_20191002_215624

IMG_20191002_215754

IMG_20191002_215835

IMG_20191002_220956

IMG_20191002_215933

IMG_20191002_220901

IMG_20191002_215507

IMG_20191002_220430

IMG_20191002_221023

IMG_20191002_220646

IMG_20191002_221429

IMG_20191002_221148

IMG_20191002_221857

unnamed

Испрати коментар

Scroll To Top