Насловна / Хортикултура

Категорија: Хортикултура

Feed Subscription

Зелена инфраструктура – потреба за поздрав живот

Зелена инфраструктура – потреба за поздрав живот

Зелената инфраструктура претставува релативно нова тема и за неа сè уште нема широко прифатена дефиниција, како и податоци и сеопфатни анализи. Подржувачите на оваа тематика во развиените држави се борат на секој начин да ги внесат нивните норми во проектирањето ...

повеќе »

Кина планира да креира најголем национален парк во светот

Кина планира да креира најголем национален парк во светот

Кина планира платото Чингхај – Тибет и околните планини да ги претвори во најголемиот светски национален парк, пишува „Саут чајна морнинг пост“. Научниците вклучени во планирањето истакнуваат дека националниот парк ќе покрива голем дел на атономниот регион Тибет и покраината ...

повеќе »

Реконструкција на паркот „Жена борец“

Реконструкција на паркот „Жена борец“

Екипи на Град Скопје интензивно работат на хортикултурно уредување на зелените јавни површини на паркот „Жена борец“. Станува збор за реконструкција на јавна зелена површина од  околу 7.000 квадратни метри, на којашто ќе се изврши замена на стариот со нов ...

повеќе »

Подготовка на градината во пресрет на пролетта

Подготовка на градината во пресрет на пролетта

Пред почетокот на пролетта, потребно е големо внимание да се посвети на подготовка на градината за почеток на вегетативниот период. Во тој поглед треба да се посвети внимание на обработка на почвата, чистење на органскиот и неорганскиот отпад, садење на ...

повеќе »

Доделена EUROPEAN GREEN CAPITAL AWARD 2017: Германски Есен најзелен град во Европа

Доделена EUROPEAN GREEN CAPITAL AWARD 2017: Германски Есен најзелен град во Европа

Германскиот град Есен е добитник на наградата Европски зелен град за 2017 година. Наградата беше доделена од страна на Кармену Вела, комесарот на ЕУ за животна средина, поморски прашања и рибарство, на церемонијата во Бристол. Оваа престижна европска награда градот ...

повеќе »

Растенијата – повеќе од декорација во ентериерот

Растенијата – повеќе од декорација во ентериерот

Внесувањето на растителност во ентериерот значи многу повеќе од декорација. Тоа претставува унапредување на средината, создавање на позитивна енергија и стимулирање на сетилата. Без разлика на тоа дали би се употребувале во домот или  во канцеларијата, тие секогаш се добредојдени. ...

повеќе »

Ново зеленило и детско игралиште го красат просторот околу Зелен пазар

Ново зеленило и детско игралиште го красат просторот околу Зелен пазар

Со години запуштената јавна зелена површина во строгото централно подрачје, која се наоѓа околу Зелен пазар на потегот од булевар „11 Октомври“ до улица „Македонија“, доби нов изглед и е комплетно хортикултурно уредена. Локацијата се протега на површина од 8.000 ...

повеќе »

Време е за садење за да во пролет градината блеска!

Време е за садење за да во пролет градината блеска!

Постојат многу видови на туи, чемпреси, елки и други декоративни зимзелени растенија кои се идеален зелен украс во градината и во текот на зимскиот период. Се садат од средината на ноември до февруари, период кога растенијата мируваат, а додека земјата ...

повеќе »

Најнеобичните растенија на земјата

Најнеобичните растенија на земјата

Нашата планета претставува дом на околу 300.000 различни видови на растенија. Сите тие морфолошки се разликуваат повеќе или помалку преку надворешниот изглед, односно преку изгледот на листовите, цветовите и плодовите. Некои растенија се карактеристични по своите цветови кои даваат пријатен ...

повеќе »
Scroll To Top