Насловна / Вести / Во Велика Британија ќе се воведува забрана за пластични ќеси за пакување кечап, мајонез и преливи за салати

Во Велика Британија ќе се воведува забрана за пластични ќеси за пакување кечап, мајонез и преливи за салати

Кечапот, мајонезот и преливите за салати во Велика Британија наскоро веќе нема да може да се пакуваат и продаваат во мали пластични ќеси, а нивната дистрибуција ќе биде забранета во рестораните. Станува збор за нови мерки на Министерството за животна средина, земјоделство и рурални прашања (ДЕФРА) кои се подготвуваат со цел да се намали создавањето на отпад, особено пластичниот отпад кој не може да се рециклира и најчесто завршува на депониите или во морињата. Покрај гореспоменатите најлонски ќеси со кечап, мајонез и разни сосови и преливи за салати, предвидена е и забрана за пластични чинии и мали пакувања млеко.

kesi1

Британците успешно го ограничија создавањето на еден дел од пластичниот отпад. Откако супермаркетите почнаа да наплаќаат пластични ќеси во октомври 2015 година, нивната употреба е намалена за 95 отсто. Нивната цена е зголемена на 10 пени и важи во сите малопродажни продавници, но и во месарници, продавници за обувки и облека, како и во бесцарински продавници на аеродромите. Исто така, во 2018 година беше забранета микропластиката во средствата за лична хигиена што со испирање завршува во сите природни системи за вода, а од 1 октомври 2020 година беше забранета употребата на пластични сламки, мешалки за пијалоци и стапчиња за уши.

Во ноември минатата година, британската влада почна мерки за спречување на создавање отпад, особено оној предизвикан од употребата на вообичаени пластични производи за еднократна употреба, како што се ќеси, влажни марамчиња и шолји за кафе. Како една од мерките беше најавена забрана за одредени пластични производи, а во извештајот на Министерството за животна средина, земјоделство и рурални работи, меѓу другото, беше наведено дека ќесите со сос може „да предизвикаат значителна штета на морската и копнената животна средина доколку неправилно се отстрануваат“.

kesi

Забраната за овие мали пластични ќеси сериозно се размислува бидејќи тие се „многу проблематични за отстранување, а достапни се алтернативни решенија“. Имено, поради малата големина и остатоците од храна, тие често тешко се одвојуваат и чистат, па тешко дека овој вид на отпад ќе се рециклира.

Британската кампања за преземање на храна (BTC) и здруженијата на малите производители се согласуваат со потребата да се намали употребата на пластични производи за еднократна употреба, но под услов на производителите да им се даде доволно време да најдат алтернативни решенија.

kesi2

Некои британски производители веќе им нудат, на пример, лондонската стартап компанија Notpla, која произведува биоразградлива, брзорастечка и изобилна биоразградлива амбалажа за пијалоци и сосови од кафеави морски алги. Покрај тоа, нивното пакување веќе беше во употреба за време на Лондонскиот маратон во 2019 година, кога на учесниците на овој спортски настан им беа поделени 30 илјади биоразградливи капсули Ooho полни со вода Lucozade и енергетски пијалок. Материјалот добиен од кафените алги се разградува природно и многу побрзо од PLA (полилактична киселина), една од најчесто користените биопластики произведени од ферментиран скроб извлечен од пченка, компир или шеќерна трска, како и од алги. Познатиот производител на кечап Heinz почна да работи со Notpla за да понуди биоразградлива амбалажа за кечап на пазарот.

kesi3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top