Насловна / Архитектура / Синтетички зелен кров како обвивка на основно училиште во Франција

Синтетички зелен кров како обвивка на основно училиште во Франција

4

Архитектите од Atelier208 изработуваат визуелизации за нивниот најнов проект Училишна кантина Pajot. Лоцирано во градот Pontault-Combault во Франција, концептот претставува тенденција за успешна симбиоза: рекреација vs. едукација или одмор vs. работа. Олеснително во процесот е уривањето на постоечката кантина, што овозможува позиционирање на нова зграда преку просторната организација на едукативните активности.

3

Различните начини на искористување на дневната светлина, широките јавни простори и слободната циркулација на воздухот, евоцираат забава и игрива атмосфера адаптирани на животната средина и одржливост.

5

Целокупната маса е чист израз на нејзината структура и функција. Изработена од челична и бетонска рамка, обвивката е наменета за меѓусебна конекција на децата, на начин кој ќе им помогне да го согледаат училиштето како место кое потикнува имагинативност, креативност и оригиналност. Покривот како оригами набори овозможува поставување на кровни прозорци кои дополнително внесуваат светлина во срцето од двете трпезариски сали, внесувајќи различни светлосни ноти во текот на денот.

6 7

8 9
Надворешната обвивка од синтетичка трева на фасадите, се протега од земјата до застаклените површини, претежно на компактен волумен, за да ослободи погледи од сите агли кон градината и игралиштето. Природното зеленило е придружено со основната боја на мебелот и украсните слики со црвена, сина и жолта низ внатрешноста.

1 2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top