Насловна / Вести / Orto botanico – најстара академска ботаничка градина во светот

Orto botanico – најстара академска ботаничка градина во светот

Orto botanico во Падова е ботаничка градина, во североисточниот дел на Италија. Основана во 1545 година од страна на Венецијанската Република, таа е најстарата академска ботаничка градина во светот што сè уште е на првобитната локација.

2_resize

Оваа ботаничка градина била основана за потребите од изучување и одгледување на медицински растенија од Италија, Грција, Средниот Исток, Арабија и бреговите на Африка. Градината во Падова, која била прогласена за подрачје од светско наследство од страна на УНЕСКО, денес е вклучена во зачувувањето на загрозените растенија од околните региони.

1_resize

НАСТАВЕН ОБЈЕКТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ

Проектот на Ботаничката градина му се припишува на архитектот Андреа Морони, кој ги создал некои од најважните јавни споменици во Падова, како што е Базиликата ди Санта Гиустина во Прато дела Вале, Градското собрание и Универзитетот во првата половина од 16 век. Сепак, вистински архитект бил Даниеле Барбаро, венецијански благородник кој бил многу учен човек и преведувач на „Де Архитектура“ на Витрувиј. Тој го следел примерот на средновековниот Хорти Конклуси, (затворени градини), обележувајќи ја архитектурата со совршена шема на квадрат во круг, поделена на четири дела со две патеки ориентирани според кардиналните точки. Ботаничката градина е инаугурирана во 1545 година, а следната година се користела како наставен објект од Универзитетот во Падова.

orto2_resize

До крајот на 16 век, градината била збогатена со многу фонтани. Во 1704 година биле изградени четири порти со огромни украси во црвен камен, украсени со растенија изработени од ковано железо. Денешниот изглед на главната палата датира од 17 и 18 век. Во текот на првата половина на 18 век, ѕидот бил декориран по надворешниот периметар со балустрада, направена од камен донесен од Истра, на која биле поставени вазни и портрети на важни личности. Била направена статуа на Теофраст покрај јужната врата, како и статуа на Соломон, (потпишана од Антонио Боназа), локална точка за источната врата и фонтаната за четири сезони, која била збогатена со портрети од 18 век направени од мермер. Во првата половина на 19 век биле изградени оранжерии и ботанички театар, а на корнизот биле поставени портрети на еминентни ботаничари, како Карл Линеус. На една од оранжериите сè уште се присутни овие историски лакови и мали колонади од леано железо.

Во градината има и три сончеви часовници: еден во форма на кубус, еден кружен и цилиндричен. Во внатрешноста, четири гледишта се расподелени во цветни леи.

orto-botanico-padova7_resize

ОРИГИНАЛ НА СИТЕ БОТАНИЧКИ ГРАДИНИ

Градината е сведок на еволуцијата на ботаниката од наука која првично се применувала во медицината, до независна наука со разни гранки. Ботаничката градина дава можност пошироката јавност да дознае повеќе за растенијата, таа е ресурс за научниците, а има за цел зачувување на ретки и загрозени растителни видови.

Ботаничката градина во Падова е оригинал на сите ботанички градини низ целиот свет, таа претставува раѓање на науката, на научните размени и на свеста за односот меѓу природата и културата. Дала голем придонес во развојот на многу современи научни дисциплини, особено ботаника, медицина, хемија, екологија и фармација.

unnamed_resize

ДОМАЌИН НА „ИСТОРИСКИ ДРВЈА“

Orto botanico е домаќин на неверојатно стари растенија, обично наречени „историски дрвја“. Како и сите растенија во Градината, тие се обележани со научно име на видот, иницијалите на научникот кој прво ги деноминирал и ги опишал правилно, нивното семејство и местото на потекло и годината кога се засадени во Градината. Hortus sphaericus е медитеранска палма (Chamaerops humilis L.), која во моментов е најстарото растение во Градината, бидејќи е засадена во 1585 година, а позната е благодарение на Гете, кој ѝ посвети неколку свои есеи и научни дела. Исто така, постои и гинко (Гинко билоба Л.) датирано од 1750 година и јужна магнолија која најверојатно била засадена во 1786 година и која се смета за најстара во Европа. Други историски дрвја растат во Арборетумот (надвор од кружниот ѕид), кој е создаден во втората половина на 18 век благодарение на префектите Џовани Марсили и Роберто де Висијани.

3_resize

Оваа област исто така содржи вештачки рид („Монтањола“ или Белведере) со патеки кои потсетуваат на романтични англиски градини. Тука станува збор за огромен ориентален шуплив трупец (Platanus orientalis L.) (1680) и хималајски кедар (Cedrus deodara (D.Don) G.Don fil.) кој не е стар како претходното дрво и затоа сè уште не е историски, но сепак е важен, бидејќи е првиот од овој вид што е воведен во Италија (1828).

Serre_santa_Giustina (1)_0_resize

Интересни, иако не историски дрвја, се стариот ќелав чемпрес (Taxodium distichum (L.) Rich.), роден во мочуриштата на Флорида и Луизијана, покрај каналот Еднорог во близина на влезниот мост (Ponte delle Priare) и црвено дрво во зори (Metasequoia glyptostroboides Hu & Cheng), вид познат само како фосил до 1941 година, кога е пронајден како живее во западна Кина. Неговите семиња биле дистрибуирани низ целиот свет, а примерок живее во Ботаничката градина во Падова од 1961 година, во медицинскиот кварт во близина на јужната порта. До 1984 година, во близина на северната порта живеел антички примерок на чисто дрво (Vitex agnus-castus L.), кој датирал од 1550 година.

nuove serre_IMG_0800_resize

Арборетумот содржи и два фрагменти од стебла за наставни цели. Напречниот пресек на основата на европскиот полски брест (Ulmus minor L.), кој живеел во Градината околу 150 години и починал од габична болест во 1991 година.

NUOVA SERRA ORTO BOTANICO- INAUGURAZIONE.

Растенијата главно се наоѓаат на отворено, поради недостиг на пластеници. Во моментов се одгледуваат и уредуваат шест илјади видови растенија според таксономските, утилитарните, еколошките и историските стандарди. Систематската колекција е концентрирана во четирите најголеми централни цветни леи. Меѓу утилитарните колекции, лековитите растенија се најважни. Овие се класифицирани според системот Енглер, засновани на еволутивните односи меѓу семејствата. Секое растение е означено со своето научно име и неговите главни терапевтски својства. Неодамна беше формирана колекција на отровни растенија со дидактички цели: многу од овие отровни растенија се наоѓаат и во секторот лековити растенија, бидејќи во соодветни количини може да се користат за лекување болести.

4_resize

6_resize

ГО НАМАЛУВА ВЛИЈАНИЕТО НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Објектот е проектиран да го намали влијанието на животната средина на минимум, а формата, распоредот на просторите и инсталациите се оптимизирани за да се искористи во целост достапната сончева енергија. Зградата игра активна улога во трансформацијата и на внатрешната и на надворешната средина, благодарение на дизајнот и на технолошките карактеристики што го намалуваат влијанието врз животната средина. Природните врнежи го полнат базенот за собирање вода до 450 кубни метри. Истото тело со вода што го означува влезот во градината за биодиверзитет, исто така, обезбедува постојано мешање и оксигенација на резервоарот за вода. На длабочина од 284 метри бунарот ја одржува водата на константни 24 Целзиусови степени, дозволувајќи им на тропските водни растенија да живеат цела година. Исто така, го интегрира резервоарот за вода во периоди на суша. Електричната енергија произведена од фотоволтаични панели ги напојува пумпите што го регулираат циклусот на вода и придонесува за работа на целиот систем на стаклена градина.

5_resize

serre_modificato_resize

Преобразувањето на овие области во места каде што растенијата може да растат има позитивни ефекти врз животната средина, од намалување на потрошувачката на енергија во зградата, до производство на кислород и намалување на јаглерод диоксид и честички. Ефектот на стаклена градина се искористува за заштеда на енергија и истовремено одржување на животната средина во рамките на температурните и влажните параметри специфични за секоја климатска зона.

RCI_8_15_Giar_1_resize

Топлината произведена од сончевите зраци останува затворена во оранжериите. Во зима, ѕиданите делови ја акумулираат топлината и ја ослободуваат во текот на ноќта. Во текот на летото, топлината се ублажува со отворање на стаклените sидови и покривите на оранжериите. И сигналот за отворање и затворање на прозорците доаѓа од самите растенија, бидејќи тие реагираат на условите на животната средина ослободувајќи јаглерод диоксид и кислород во различни степени, бидејќи влажноста и температурата се разликуваат. Компјутеризиран и автоматизиран систем ги поврзува податоците обезбедени од растенијата со оптималните параметри за живот во секоја од климатските зони.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top