Насловна / Вести / Огнот ги проголта конаците на Бигорскиот манастир

Огнот ги проголта конаците на Бигорскиот манастир

116_porta3_img_3.jpgКобно беше последното септемвриско утро за древното македонско светилиште, бисерот на македонското градителство – Бигорскиот манастир. Од се уште не утврдени причини во мугрите на 30-ти септември од кујната со невидена брзина се ширеа пламените јазици, гореа чардаците на старите манастирски конаци и калуѓерските ќелии изградени во 1814 година, гореше машката трпезарија, галеријата за икони, гостинските простории, женската трпезарија изградени во 1825 година. Горен Палат беше во пламен.

 

Повеќе во број 116, вторник 13.10.2009 г.

Испрати коментар

Scroll To Top