Насловна / Арт и дизајн / Алаѓозовски: Споменикот на Ќосето, доказ во постапка на СЈО

Алаѓозовски: Споменикот на Ќосето, доказ во постапка на СЈО

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, одговарајќи на пратеничко прашање истакна дека споменикот на Андон Лазов-Ќосето е доказ во кривична постапка на СЈО и дека тоа треба да се земе предвид доколку Град Скопје се реши за негова дислокација. Алаѓозовски во своето обраќање подолго се задржа на проектот „Скопје 2014“.robert-alagozovski

„Скопје 2014 е вирус кој ние го ставаме во карантин и го замрзнуваме. Во ниту едно министерство не се прави реконструкција на проектот. Се прави темелна анализа на овој проект. Бидејќи се работи за голем број објекти и споменици, а се измешани надлежности, притоа се појавуваат непознат број донатори, решивме да постапуваме поединечно кон сите објекти. Еден од првите елаборати беше за споменикот за Ќосето, но има и за Порта Македонија и Воин на коњ. Откако се сменија властите во Центар и Скопје, дојдовме до желба, па имавме координација со нив. Им ги предадовме елаборатите, а им оставивме и прашања кои тие треба да ги погледнат. Треба да истражат во детали, кои делови од постапките и процедурите се прекршени“, вели Алаѓозовски.

Се испитува спорноста на идеолошкиот дискурс, но се врши и целокупно испитување на законите, вели Алаѓозовски, кој смета дека е прекршен Законот за споменични обележја и Законот за урбанистичко планирање. Според него, препораките се дислокација и отстранување на објектите и враќање на првобитна состојба. Постапувањето ќе биде во согласност со надлежните институции, а, пак, министерот за култура очекува оваа процедура да биде изведена така што нема да има дополнителна штета на буџетот на Република Македонија.

„Ова не смее да создава дополнителни трошоци, имајќи превид каква е состојбата со буџетот. Препоставувам дека во ситуација кога градот се гуши во прекумерно загадување, ваква акција не би била паметна затоа што ќе се ослободат многу штетни честички. Го испитуваме подземниот катастар, како и арматурата, за да видиме дали е безбедно да се дислоцира“, додава Алаѓозовски.

Според министерот, доколку споменикот на Ќосето се дислоцира, тоа треба да го донесе советот на Град Скопје, односно Општината Центар. Тој вели дека треба да се земе превид и забелешката на СЈО бидејќи споменикот на Ќосето е доказ во кривична постапка.

Алаѓозовски најави и кривина одговорност кон поеднинечни лица во врска со проектот „Скопје 2014“.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top