Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / 5 март – светски ден на енергетската ефикасност

5 март – светски ден на енергетската ефикасност

lightbulb
Првиот состанок на светските експерти за енергетска ефикасност, одржан пред 16 години на тема решенија за енергетската криза, послужил како повод за одбележување на 5 март како светски ден на енергетската ефикасност. Од таа 1998 година не престанува интересот и посветеноста за темите од областа на одржлива енергетика, климатски промени, проблемите во врска со енергетската сигурност.

Една од најважните организации посветена на состојбите во енергетиката е Меѓународната агенција за енергетика (International energy Agency – IEA), која проценува дека потрошувачката на енергија ќе се зголеми за 40% во наредните две децении. Овој факт укажува на значењето на енергетската ефикасност во креирањето на сите национални енергетски политики.

Извор: energetski portal

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top