Насловна / Урбанизам / Сообраќај

Категорија: Сообраќај

Feed Subscription

Еколошки потенцијал на идните патишта

Еколошки потенцијал на идните патишта

Неверојатно или не, но ефективноста на дебатата на тема заштита на животната средина се крие во типот на органот, или групата органи, од кои се води. Емотивно ослободена од утробата, што за ratio не е природно живеалиште, речиси да останува ...

повеќе »

Единаесет потенцијални рути за „Hyperloop One“ во САД

Единаесет потенцијални рути за „Hyperloop One“ во САД

Уште пред четири гдини, Илон Маск, еден од најгенијалните луѓе на денешницата, излезе со идејата за нов концепт на копнен сообраќај. Денес, компанијата „Hyperloop One“ е на добар пат тоа да го реализира. Основниот принцип на овој вид транспорт кој ...

повеќе »

Сегмент од јавниот превоз во Истанбул кој е еден од најдобрите во Европа – Bus Rapid Transit Metrobüs

Сегмент од јавниот превоз во Истанбул кој е еден од најдобрите во Европа – Bus Rapid Transit Metrobüs

Градовите ширум светот се во постојана потрага по поефикасен и поодржлив јавен транспорт. Едно од подобрите решенија, без сомнение, е концептот на брз автобуски превоз (Bus Rapid Transit – BRT), кое веќе има широка примена и во развиените земји и ...

повеќе »

Carpooling: (Не)доверлив водич за еден град

Carpooling: (Не)доверлив водич за еден град

Повеќедецениското автомобилско „потквасување“ на урбаните средини, некаде и со епидемискa динамика, породи нова дисциплина на агендите на локалните самоуправи во чии статуси воспитувањето на граѓанството се провлекува како пејоративна сенка помеѓу полујасните надлежносни дефиниции: карантинско изолирање на вкоренетите навики за ...

повеќе »

Робот започна да патролира на железничка станица во Кина

Робот започна да патролира на железничка станица во Кина

На железничката станица за брзи возови во градот Женгжу, во кинеската покраина Хенан, започна да патролира полицаец робот. Роботот може да ја обезбедува територијата без помош на човек, со скенирање и препознавање на лицата на патниците. Може, исто така, да ...

повеќе »

Утописка дистопија

Утописка дистопија

Примирувањето на еуфоријата предизвикана од дометите на технолошкиот развој (т.н. „III технолошка револуција“, „трет бран“, „дигитално општество“, …), сепак не е доволно да ги приземји очекувањата од новите технологии, било да ги гледа како извор на нови утопии или пак ...

повеќе »

Темната страна на сопирањето

Темната страна на сопирањето

Овој текст го започнувам во оној период кога зимското загадување жестоко нагризува, а сите прашања и незадоволства кои неминовно ќе се повторат сè уште се „крчкаат“. Во моментот кога ќе го читате, тие веќе ќе го играат оној безполезен скопски ...

повеќе »

Каде колва „жолтата пајка“?

Каде колва „жолтата пајка“?

Од неоправданото држење на локалитетот „Ќерамидница“ во сообраќајно-транспортен „ќош“, повеќедецениската прашина пред околу две години повторно беше симната. Нивото на политичко-извршна решителност која го иницираше отпрашувањето, укажуваше дека „хигиенскиот зафат“ овој пат ќе произведе проектно-финансиска интерпретација после која инфраструктурното згрижување ...

повеќе »

Шест градови кои ги трансформирале автопатите во урбани паркови

Шест градови кои ги трансформирале автопатите во урбани паркови

Минувањето на автопат низ градовите често се смета како решение за градскиот метеж. Но, истражувањата покажале дека колку повеќе рути односно патишта на возачите им се на располагање, толку повеќе опаѓа интересот кај нив за користење на некаква алтернатива во ...

повеќе »
Scroll To Top