Насловна / Вести / Германија од 2020 година ќе ги забрани пластичните кеси

Германија од 2020 година ќе ги забрани пластичните кеси

Германската сојузна влада, по предлог на министерот за животна средина Свена Шулце, минатата недела ја почна постапката за забрана за лесни пластични кеси. Предлог-законот предвидува дека пластичните кеси со дебелина на ѕидот од 15 до 50 микрони ќе бидат забранети во иднина, со исклучок на најтенките вреќи за пакување овошје и зеленчук, чија забрана, како што се очекуваше, ќе доведе до зголемување на количината на пластична амбалажа во продавниците.

На предлог на министерот за животна средина Свена Шулце (СПД), германската сојузна влада донесе закон со кој се забранува употребата на лесни пластични кеси!

kesi

Законот конкретно се однесува на „типичните“ лесни пластични кеси што се плаќаат во супермаркетите и другите продавници, но исто така би се забранувале и таканаречените „биоразградливи“ пластични кеси. Во моментов, околу 20 лесни пластични кеси сè уште се трошат по глава на жител во Германија секоја година, а новиот закон се обидува да го намали ова на нула, заштедувајќи дури 1,6 милијарди пластични кеси.

Тенките пластични кеси со дебелина на ѕидот до 15 микрони за пакување овошје и зеленчук сепак се исклучени од планираната забрана. Поточно, министерот Шулце изрази загриженост дека забраната ќе доведе до уште повеќе пластично пакување на овошје и зеленчук во продавниците, што треба да се избегнува по секоја цена.

Законот предвидува и мерки за кршење на забраната за употреба на лесни пластични кеси, така што сторителот би можел да биде казнет со парична казна до 100.000 евра. Германскиот пример докажува дека ограничувањата и забраните за употреба на штетни производи сепак резултираат со позитивен исход, затоа што со воведување на колекција пластични кеси нивната потрошувачка е преполовена.

kesi1

Одлуката на федералниот кабинет е проследена со вообичаена парламентарна постапка. Во исто време, за нацрт-законот известена е Европската комисија, а самата забрана ќе стапи на сила шест месеци по донесувањето на законот.

Чиле беше прва земја во Јужна Америка минатата година што забрани пластични кеси во малопродажниот сектор, додека Руанда е забранета за увоз, производство и продажба на пластични кеси уште од 2008 година.

Минатата пролет, Европскиот парламент го одобри новиот закон со кој се забрануваат пластичните производи за еднократна употреба, како што се плочи, прибор за јадење или сламки за пиење, од 2021 година.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top