Насловна / Урбанизам

Категорија: Урбанизам

Feed Subscription

Kaко парче пица: Ова е најмалата приватна парцела во Големото јаболко

Kaко парче пица: Ова е најмалата приватна парцела во Големото јаболко

Најмалото „парче“ на земјиште во приватна сопственост во Њујорк е големо колку едно обично парче пица. „Хесовиот триаголник“ (The Hess’ Triangle) се смета, според површината, за најмала приватна парцела во Њујорк, а зад себеси има своја приказна, чии корени датираат ...

повеќе »

Претставено новото лице на „Тајмс Сквер“ по реконструкција од осум години

Претставено новото лице на „Тајмс Сквер“ по реконструкција од осум години

Со церемонијата на свеченото отворање на 19 април, „Тајмс Сквер“ во Њујорк официјално ја заврши својата осум години долга трансформација и реконструкција. Проектот, кој е дело на Snøhetta, овозможува најпосетуваната дестинација во САД наместо да биде загушена во сообраќаните гужви ...

повеќе »

Еколошки потенцијал на идните патишта

Еколошки потенцијал на идните патишта

Неверојатно или не, но ефективноста на дебатата на тема заштита на животната средина се крие во типот на органот, или групата органи, од кои се води. Емотивно ослободена од утробата, што за ratio не е природно живеалиште, речиси да останува ...

повеќе »

Велешката топилница како дел од урбаната целина на градот

Велешката топилница како дел од урбаната целина на градот

Прашањето на интегрирање (ре-интегрирање) во актуелните глобални и општествени рамки е од суштинско значење. Го согледуваме преку односот на градот како целосна структура и неговите расчленети урбани елементи. Градот како важен елемент на урбаните и територијалните градби е општествен и ...

повеќе »

Единаесет потенцијални рути за „Hyperloop One“ во САД

Единаесет потенцијални рути за „Hyperloop One“ во САД

Уште пред четири гдини, Илон Маск, еден од најгенијалните луѓе на денешницата, излезе со идејата за нов концепт на копнен сообраќај. Денес, компанијата „Hyperloop One“ е на добар пат тоа да го реализира. Основниот принцип на овој вид транспорт кој ...

повеќе »

Истанбул – создавање на врска со природата

Истанбул – создавање на врска со природата

Постоечките зелени површини во Истанбул се ретки, и токму затоа проектот за изградба на парк кој ќе биде лоциран шест километри северно од центарот предизвика голем интерес во јавноста. Архитектите од Studio Dror со идеја новиот парк да биде интересен ...

повеќе »

Хамбург планира да ги елиминира автомобилите за 20 години

Хамбург планира да ги елиминира автомобилите за 20 години

Околу 40% од површината на Хамбург, вториот најголем град во Германија, се состои од зелени површини, спортски терени, градини, паркови и сл. За прв пат, Градот одлучи да ги инкорпорира сите овие површини во една целина преку пешачки и велосипедски ...

повеќе »

Сегмент од јавниот превоз во Истанбул кој е еден од најдобрите во Европа – Bus Rapid Transit Metrobüs

Сегмент од јавниот превоз во Истанбул кој е еден од најдобрите во Европа – Bus Rapid Transit Metrobüs

Градовите ширум светот се во постојана потрага по поефикасен и поодржлив јавен транспорт. Едно од подобрите решенија, без сомнение, е концептот на брз автобуски превоз (Bus Rapid Transit – BRT), кое веќе има широка примена и во развиените земји и ...

повеќе »

Carpooling: (Не)доверлив водич за еден град

Carpooling: (Не)доверлив водич за еден град

Повеќедецениското автомобилско „потквасување“ на урбаните средини, некаде и со епидемискa динамика, породи нова дисциплина на агендите на локалните самоуправи во чии статуси воспитувањето на граѓанството се провлекува како пејоративна сенка помеѓу полујасните надлежносни дефиниции: карантинско изолирање на вкоренетите навики за ...

повеќе »
Scroll To Top