Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност

Категорија: Енергетска Ефикасност

Feed Subscription

Sono Sion – прв соларен електричен автомобил во сериско производство

Sono Sion – прв соларен електричен автомобил во сериско производство

Компанијата Sono Motors, го претстави прототипот на електричниот и соларен автомобил, кој станува првиот од ваков вид кој сериски ќе се произведува. Автомобилот е опремен со интегрирани соларни ќелии, кои ги има вкупно 330. Благодарение на соларната енергија, автомобилот дневно ...

повеќе »

Студенти од Холандија создадоа биоразградлив автомобил

Студенти од Холандија создадоа биоразградлив автомобил

Студенти од Универзитетот во Ајндховен Холандија (TU/e), конструираа лесен автомобил на електричен погон, од смола на шеќерна репка и лен од домашно производство. Во возилото можат да седнат четири лица, а постигнува брзина од 80 километри на час. Само тркалата ...

повеќе »

Нов рекорд на Tesla S 100D – 1078 километри со едно полнење на батеријата

Нов рекорд на Tesla S 100D – 1078 километри со едно полнење на батеријата

Компанијата Tesla, и официјално е крунисана како прва компанија чиј електричен автомобил успева да премине растојание подолго од 1000 километри со само едно полнење на батеријата. Рекордот е постигнат во Италија, од страна на ентузијасти кои го возеле моделот  S ...

повеќе »

„Сименс“ го гради првиот ветерен парк во Турција

„Сименс“ го гради првиот ветерен парк во Турција

Конзорциумот предводен од компанијата „Сименс“ ја доби зделката за изградба на првиот ветерен парк во Турција, како најповолен понудувач на спроведената тендерска постапка. Инсталираниот капацитет на овој ветерен парк е 1.000MW. Се работи за проект наречен „Обновливи извори на енергија ...

повеќе »

Високите температури бараат поефикасни технологии на ладење

Високите температури бараат поефикасни технологии на ладење

Порастот на потрошувачката односно производството на енергија (сеуште главно од фосилни горива) ги интензивира климатските промени, кои главно се манифестираат преку порастот на просечните глобални температури од година во година. Еден од примерите е рекорданата температура во Иран во минатиот ...

повеќе »

Европски пари за нова француско – италијанска интерконекција

Европски пари за нова француско – италијанска интерконекција

Американскиот портал Renewable Energy World.com, известува дека Европската Инвестициска банка (ЕИБ) и компанијата Terna (оператор на италијанскиот електропреносен систем), потпишале договор за кредит од 130 милиони евра за изградба на новата италијанско – француска интерконекција. Се работи за проектот со ...

повеќе »

Воз на соларен погон: Индиската железница штеди и ја чува животната средина

Воз на соларен погон: Индиската железница штеди и ја чува животната средина

Индиската железница го унапреди својот возен парк вградувајќи соларни панели на покривите на одреден број вагони. Неодамна првите обновени вагони наречени Diesel Electric Multiple Unit, се пуштени во работа во Њу Делхи. И покрај оваа новина, вагоните и натаму ќе ...

повеќе »

Фотоволтаични системи и за возилата

Фотоволтаични системи и за возилата

Компанијата Panasonic започна со производство на фотоволтаични модули со моќност од 180W, кои се наменети за поставување на покривите од автомобилите. Всушност, компанијата уште во февруари 2017 најави дека првите такви модули ќе бидат поставени на Toyota Prius, веројатно најпознатите хибридни автомобили ...

повеќе »

Четири годишни времиња истовремено во само една градина

Четири годишни времиња истовремено во само една градина

Италијанскиот архитект Carlo Ratti ги откри своите планови за покриената градина во Милано, во која ќе користи модерни технологии за контрола на климатските услови, се со цел на посетителите да искусат пролет, лето, есен и зима во било кое време ...

повеќе »
Scroll To Top