Насловна / Архитектура / Што го прави еден град здрав ?

Што го прави еден град здрав ?

Доцентот за урбанистичко планирање и просторна анализа Џеф Боинг е дел од меѓународниот тим на истражувачи кои неодамна објавија серија во The Lancet Global Health за тоа како да се создадат здрави и одржливи градови – и како истражувањето може да ги информира политиките за подобрување на јавното здравје.

Голем дел од урбаниот раст во следните 30 години се предвидува дека ќе се случи во земјите со ниски и средни приходи, кои се соочуваат со посериозни последици од климатските промени и се несразмерно погодени од здравствените предизвици, вклучително и заразни болести. Набргу по објавувањето на серијата, The Lancet беше ко-домаќин на два глобални настани за лансирање со истражувачите, а над десетина локални настани беа одржани ширум светот со градските лидери, истражувачи и застапници за здравјето и одржливоста.

 001 tree

Ова истражување следи по претходната серија трудови во The Lancet за здрави градови. Можете ли да зборувате малку за претходното истражување и што има ново?

Џеф Боинг: Во 2016 година, The Lancet објави серијал кој го разгледува урбаниот дизајн, транспортот и здравјето во градовите ширум светот. Еден од големите чекори беше дека ни треба подобра база на докази за поддршка на градовите кои се добро дизајнирани и имаат добри транспортни политики и урбанистичко планирање.

Во овој момент, знаеме како изгледаат здравите градови и како тие функционираат за своето граѓанство. На пример, знаеме дека градовите во Европа имаат тенденција да имаат подобра пристапност за пешаци, полесен пристап до секојдневните животни потреби и пристап до јавен отворен простор од повеќето американски градови, кои се карактеризираат со распространетост, слаба пристапност и зависност од автомобил.

Нашето истражување се обидува подобро да разбере како би можеле тие цели да се применат во 25 градови. Проценивме дали градовите се движат во вистинската насока за подобрување на здравјето на населението и намалување на факторите кои придонесуваат за климатските промени. И создадовме алатки за другите градови низ светот да можат да ги аплицираат овие цели.

Кога би создале рецепт за здрав, одржлив град, кои состојки би ви биле потребни?

Џеф Боинг: Има многу географска разновидност низ светот, заедно со различни култури, обичаи и форми на политичко управување. Значи, не постои единствен рецепт. Но, постојат некои непроменливи принципи за тоа што ги прави човечките суштества да се во благосостојба, како што е пристапот до здрава храна, здрав воздух и физичка активност. Да се ​​биде безбеден и да се има пристап до засолниште – тоа е од суштинско значење.

Кој е пример за град кој задоволува некои од потребите на своите жители?

Џеф Боинг: Во американски град како Феникс, жителите често имаат некој извор на храна на една милја од нивните домови. Но, тоа е затоа што Феникс е изграден врз базан на урбана матрица составена од супер блокови од една квадратна милја, со куќи доволно блиску за да се отстранат трговските центри, продавниците за храна и рестораните. До нив можете да пешачите, но секако не е пријатна прошетка.Тоа покренува важен аспект на урбаниот дизајн, кој навистина не можеме да го доловиме во студија како оваа: Квалитетот на пешачката средина. Тоа е важен дел од идните истражувања. На пример, колку е широк тротоарот? Има ли улични дрвја покрај тој тротоар за да ви даде сенка? Дали има автомобили што се оддалечуваат за 12 инчи со 40 милји на час или дали сте заштитени како пешаци? Само затоа што е само половина милја за да се добие храна, не значи дека е истото пешачење како во друг град.

 2

Кои се некои од решенијата за да се направат градовите поздрави и поодржливи? Дали чинат многу ваквите интервенции?

Џеф Боинг: Најголемиот проблем во Америка е што ги правиме здравите градови, активното патување и достапните станови, недостижни концепти толку многу долго време. На пример, становите се забранети во поголемиот дел од Лос Анџелес и дозволени се само домови за едно семејство. Тоа ја отежнува изградбата на помали, попристапни станбени единици. Порано имавме многу повеќе улици за пешачење во Лос Анџелес, но ги проширивме во средината на 20 век, елиминирајќи ги уличните дрвја што ги засенуваа тротоарите, па можевме да поставиме шест ленти за возење на повеќето од нашите главни патишта.Ова се избори што ги направивме и многу од нив е прилично лесно да се поправат. Полесно е да се изградат заштитени велосипедски патеки отколку да се изгради нов автопат. Полесно е да се создадат ленти само за автобуси кои носат повеќе патници отколку да се прошири автопатот I-5 низ округот Оринџ. Ова се фундаментално политички избори, но многу од нив може да бидат релативно евтини.

Јавниот превоз е огромно парче од решението. Тоа игра голема улога. Но, во повеќето ситуации, патувањата со воз или автобус започнуваат и завршуваат со пешачење или патување со велосипед. Тоа е проблем на последната милја и решенијата мора да бидат корисни. Честопати, градовите поставуваат велосипедски патеки каде што е погодно да ги аплицирате веднаш, наместо да размислуваат сеопфатно за тоа како изгледа корисна велосипедска мрежа. Лос Анџелес е соодветен пример за тоа; ги имаме овие никулци на велосипедска патека за блок или два, и таа само застанува и исчезнува. Тоа не е сеопфатна континуирана мрежа.

На сличен начин, градовите градат нови железнички линии долж неупотребените товарни пруги кои минуваат низ индустриски области, или по средината на автопатот, бидејќи таму има достапно земјиште или тие можат да го користат без да мораат да стекнат ново право на патот. Во тие случаи, тие не ѝ даваат приоритет на идејата за пристап.

Една од централните цели на нашето истражување е да го направиме ова дело корисно и употребливо за луѓето во пракса. Сакаме да ги предадеме податоците на градоначалникот на еден град и да му кажеме: „Еве како вашиот град конкурира во однос на останатите. Еве каде можете да го подобрите урбаното живеење за вашите граѓани“. Настаните за локално претставување помогнаа да ги собере локалните чинители, заедно со некои од авторите на трудовите, да разговараат за различните градски политики

Создадовме локални статистики со резултати за секој град, кои прикажуваат некои од клучните факти и бројки за тој град и за тоа како функционира во однос на другите места што ги разгледавме. Целта е застапниците да можат да ги донесат тие тешки бројки како доказ до нивниот градски совет и да кажат: „Ни требаат побезбедни прошетки до училиште; ни треба полесен пристап до нашите секојдневни животни потреби“.

Покрај тоа, одржавме глобално лансирање со The Lancet за да допреме до пошироката публика и да соопштиме дека нашиот софтвер и податоци се со отворен код и се репродуцираат. Поканивме кој било каде било да ги користи нашите алатки. Откако ќе ги генерираат резултатите и ќе ги прикачат на нашата веб-страница, можеме да го изградиме ова во поширока база на податоци што ги мери градовите ширум светот. Нашата цел е да се прошириме во 1.000 градови.

Имаме неколку десетици автори кои работат во насока на ширење на идејата. Имавме неколку стотици луѓе кои присуствуваа на глобалната презентација. Постои поврзаност со конзорциумот на градоначалници кои работат во овој простор за одржливост, како и со Обединетите нации со нивните цели за одржлив развој. Тоа ни помогна да поставиме голем дел од нашата работа околу таа глобална агенда на живеење според нашите можности, со поглед кон одржлива иднина во која сите ќе сме поздрави и поправедни.

1

Дали има нешто што сакате да додадете?

Џеф Боинг: Транспарентната природа, достапните податоци на овој проект навистина отвораат многу врати. За прв пат, можеме да направиме многу од оваа анализа, бесплатно и работата може да биде релативно мал напор, каде што не мора нужно да ги собирате примарните податоци себе си.

Колку повеќе можеме да придонесеме со сите овие работи во отворените платформи како OpenStreetMap, толку е полесно за сите други да имаат пристап до неа и да ја спроведуваат граѓанска наука или да ги користат податоците за нови цели. Значи, настрана од страната на нештата за урбанистичко планирање и јавно здравје, ова е една од главните аспекти на нашиот труд: Навистина треба да се приклониме кон оваа идеја за отворена наука, софтвер со отворен код и податоци за сите, бидејќи така придонесуваме кон унапредување на градските средини воопшто.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top