Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 561)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Енергетската сигурност во фокусот на грчкото претседателство со ЕУ

Енергетската сигурност во фокусот на грчкото претседателство со ЕУ

За време на своето претседателство со ЕУ, Грција ќе настојува да ја подобри енергетската сигурност на 28-те земји членки, при што во поптоплност ќе ја поддржи досегашната политика на Европската комисија во однос на рускиот гигант „Газпром“. Зборувајќи на прес ...

повеќе »

„Формула Е“ за електрични автомобили

„Формула Е“ за електрични автомобили

Љубителите на брзото возење од септември ќе уживаат и во еден поинаков концепт на трки во кои ќе учествуваат електрични возила. Во формула трките за е-автомобили ќе учествуваат 9 екипи, меѓу кои се познатите компании како Рено и Мекларен. Еден ...

повеќе »

Општина Чаир ќе се гасифицира

Општина Чаир ќе се гасифицира

Физибилити студијата за гасификација на општината Чаир е веќе изработена, а за околу пет месеци ќе се распише и тендер за избор на концесионер. Се проценува дека проектот ќе чини околу пет милиони евра, а комплетната гасификација на Чаир треба ...

повеќе »

Природните катастрофи во 2013-та однеле 125 милијарди евра

Природните катастрофи во 2013-та однеле 125 милијарди евра

Штетата што ја предизвикале природните катастрофи во 2013 година сепак е пониска од десетгодишниот просек кој изнесува 184 милијарди евра. Природна катастрофа која предизвикала најголема финансиска штета во минатата година се големите поплави во Централна и Источна Европа на почетокот на ...

повеќе »

Јагленот повторно актуелен во Европа

Јагленот повторно актуелен во Европа

Повисоките  трошоци за обновливите извори на енергија и речиси сосема девастираниот пазар за тргување со сертифицирани намалувања на емисиите на јагерод диоксид, повторно го вратија јагленот на енергетската сцена во Европа. Притоа, во Германија, Чешка и Полска се отвораат нови ...

повеќе »

Во Осломеј регионална депонија?

Во Осломеј регионална депонија?

Регионалната депонија за југозападниот регион од Македонија кој опфаќа девет општини, меѓу кои и Охрид и Струга, најверојатно ќе се гради во општина Осломеј, информираат од Центарот за развој на југозападниот плански регион. Токму управувањето со отпадот во југозападниот регион ...

повеќе »

Кина постави конкретни цели во борбата со загадениот воздух

Кина постави конкретни цели во борбата со загадениот воздух

Како резултат на притисокот од јавноста, и неодамнешната изјава на поранешниот  кинески министер за здравство дека загадениот воздух предизвикува 350.000 до 500.000 смртни случаи годишно, властите во Кина поставија конкретни цели. Сите провинции имаат квантифицирани обврски да го намалат загадувањето, ...

повеќе »

И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

Конзорциумите на Трансјадранскиот гасовод и проектот за интерконекција на Грција и Бугарија, потпишаа спогодба за разбирање и соработка во развојот на гасната инфраструктура. Дел од оваа спогодба е можноста за поврзување  на Бугарија со Трансјадранскиот гасовод, со што ќе се ...

повеќе »

Во кои градови во светот е најздраво да се живее?

Во кои градови во светот е најздраво да се живее?

Врз основа на повеќе индикатори меѓу кои: должината на животниот век, здравствената заштита, развиеноста на инфраструктурата, нивото на емисија на стакленички гасови по жител, застапеноста на зеленилото и сл., утврдена е ранг листата на 10-те градови во кои е најздраво ...

повеќе »
Scroll To Top