Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 528)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

На ФЕИТ семинар за технологии за производство на биогас

На ФЕИТ семинар за технологии за производство на биогас

На Факултетот за електротехника и информациски технологии, се одржа семинар на тема „Современи технологии за гасификација од биомаса и нивна практична примена“. Целта на семинарот е промовирање на искористувањето на потенцијалот од биомаса, кој во Македонија се проценува на околу ...

повеќе »

Соларен покрив за нишкиот стадион „Чаир“

Соларен покрив за нишкиот стадион „Чаир“

Во рамките на реконструкцијата на стадионот во Ниш, планирано е и поставување на фотоволтаични модули на покривот, со вкупен инсталиран капацитет од 1 MW. Ова ќе биде прв пример за ваков стадион во регионот, иако и Хрватска е на добар ...

повеќе »

Бугарското електростопанство во долгови

Бугарското електростопанство во долгови

Бугарската државна енергетска компанија НЕК е влезена во долгови, кои на крајот од 2013-та достигнале 1,2 милијарди евра. Компанијата има долг кон банките од 278 милиони евра, и 411 милиони евра кон производителите на енергија. Како главна причина за оваа ...

повеќе »

Активистите на Greenpeace открија отрови во детската облека

Активистите на Greenpeace открија отрови во детската облека

Активистите на Greenpeace тргнаа во голем шопинг. Во различни бутици од 25 земји, купени се и анализирани вкупно 82 парчиња детска облека. Лабораториските анализи покажале дека во облеката, вклучувајќи ги и парчињата од познати марки, се наоѓаат  низа отровни хемикалии. ...

повеќе »

Брзорастечки тополи за биогориво во Русија

Брзорастечки тополи за биогориво во Русија

Институтот за биохемија и физиологија на растенијата во Иркутск, сибирски огранок на Руската академија на науки,  во вештачки услови развива брзорастечка топола со цел нејзина употреба како биогориво. Со помош на генетски инженеринг, се развива метода со помош на која тополата ...

повеќе »

Еко хотели за Светското првенствo во фудбал 2022

Еко хотели за Светското првенствo во фудбал 2022

Во 2022 година Катар ќе биде домаќин на Светското првенство во фудбал, а официјалните лица се загрижени за сместувањето на бројните љубители на фудбалот кои се очекуваат. Заради тоа, архитектонското студио Sigge Architects и компанијата Global Accommodation Management направија проект ...

повеќе »

Најзелен европски град

Најзелен европски град

ГрадотVӓxjӧ, во јужниот дел на Шведска, значително се потпира на обновливите извори на енергија, има одржливи решенија во сообраќајот и рационалност во потрошувачката на енергија, па заради тоа го нарекуваат најзелен град во Европа. Претставниците на локалната власт, уште во ...

повеќе »

Меѓународен саем за ОИЕ, ќе се одржи во март во Белград

Меѓународен саем за ОИЕ, ќе се одржи во март во Белград

Саемот „Solar & Biomasa i ThermAQUA“ ќе се одржи од 12 до 14 март во центарот „BelExpo“ во Белград, во организација на „ICM international“. Излагачи на овој саем можат да бидат компании од областа на соларната, геотермалната, енергијата од биомаса, ...

повеќе »

Во Лондон отворен најголемиот соларен мост во светот

Во Лондон отворен најголемиот соларен мост во светот

Централаната железничка станица Blackfriars во Лондон е сопственик на најголемиот соларен мост на светот. Мостот содржи 4400 фотоволтаични модули, а проектот е заедничка инвестиција на Англиската железничка мрежа и компанијата Solarcentury. На овој начин се обезбедува над 50% од енергијата ...

повеќе »
Scroll To Top