Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1610)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Bau 2009 – Минхен

44.jpgДеновиве Минхен беше центар на планери, проектанти и градители од цел свет.Илјадници изложувачи и посетители се сретнаа на една од најголемите саемски манифестации БАУ - 2009, која традиционално се одржува во Минхен, Република Германија, на секои две години.

повеќе »

Отворен новиот објект на NLB во Скопје

12.jpg

На површина од 11.950 квадратни метри, на крстосницата од улицата Мито Хаџивасилев Јасмин и булеварот Водњанска, до ТЦ “Рамстор” по една година градежни активности, израсна нов објект кој по својот изглед ги задоволува сите европски карактеристики. Новата деловна зграда на НЛБ Групацијата во Македонија е изградена и опремена според најсовремените европски стандарди за деловни простори за банки. Станува збор за т.н. интелегентна зграда во која е применет Билдинг менаџмент систем кој овозможува централизирано управување и надзор на системите за греење, ладење, електронски комуникации, системите за електронска и физичка заштита и за надзор на пристап до и во објектот. Зградата има два посебни дела и тоа едниот е на НЛБ, а другиот е петкатна гаража.

повеќе »

И со мали објекти можете да создадете голема архитектура

35-1.jpg

 Моите мегаструктури претставуваат ансамбли на облакодери поврзани со заеднички дворови кои се  простираат на различни височини. Тие дворови претставуваат места за одмор и рекреација. Всушност, тоа се места за социјализација, за запознавање и зближување на луѓето. Луѓето во мегаструктурите сигурно не би се чувствувале ниту осамени  ниту отуѓени еден од друг иако тие се огромни објекти. Како илустрација ќе ја спомнам административната мегаструктура "Порта кон светот", која се состои од два дијагонално засечени паралелопипеди разделени со три кружни платформи дворови со зеленило цвеќе и вода, каде вработените можат да излезат и да се прошетаат за време на својата пауза на работа.

 

повеќе »

МИХАИЛ ТОКАРЕВ: 100 ГОДИНИ МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА (51)

Книга 1 : Големите движења и мајстори - резимирани извадоци

В. Дефинирање и насоки (3)

Ад хок пристапот несомнено му придодава дух и разновидност на постмодерниот амбиент, кој во модерната станува с¢ похомоген. Овој пристап го вклучува и принципот на партиципација, при што архитектурата се доближува до вкусот и до кодовите на самите жители. За да се одржи контролата врз градбата како архитектонски производ, авторот секогаш додава нешто специфично ново. Ад хок пристапот овозможува архитектурата да не се губи во празен формализам, кој, според Џенкс, е толку очигледен во доцното творештво на В. Гропиус.

повеќе »

Условот за продолжување на стипендиите го исполниле 24 студенти

Image
Вкупно 41 студент од Градежниот факултет во Скопје лани доби стипендија од Фондацијата за стипендирање на студенти по градежништво и геодезија, основана од Факултетот и од неколку донатори во 2004 година. Од нив 24 ги исполнија условите паричната помош од Фондацијата да ја добиваат и оваа академска година. Или, од вкупно 13 стипендирани студенти од прва година правото да ги задржат средствата и во втора година го оствариле 11, од 9 во втора година условот го исполниле седум, од 11 стипендисти во трета година Фондацијата годинава ќе поддржи само 7 студенти.

Услов за задржување на стипендијата е сите испити да се положат заклучно со септемвриската сесија и тоа со просечна оценка над 8.

На состанок со донаторите деканот на Градежниот факултет Петар Цветановски посочи дека лани наместо 10, на студентите им се исплатени по 9 стипендии, за што причина е ненавремената уплата на средствата. Донаторите велат дека немаат намера да се повлечат од Фондацијата, но бараат да бидат потсетени кога треба да ја извршат уплатата.

повеќе »

Дечки, дечки, си фатив СО2!

Image

 

Канадските научници на прагот на колосално откритие

 

Научникот за климатски промени Дејвид Кит од Универзитетот на Калгари и неговиот тим работат на проект за ефективно зафаќање на јаглеродниотдиоксид директно од воздухот. Во своето истражување научниците покажале дека е можно да се намали количеството на јаглероден диоксид употребувајќи едноставна машина која го зафаќа гасот од воздухот на кое било место на планетата. СО2 е главниот стакленички гас кој придонесува за глобалното затоплување на Земјата.

повеќе »

Живот како во дивина

Image
ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА ГОЛЕМО ГРАДИЛИШТЕ

Привршува изградбата на кафезот за тигрите широк 3.000 метри, а во тек е изградбата на местата за мечките, мајмуните, шумските животни, волците и за други. Се прави и вештачка река, која ќе тече низ повеќе живеалиш та, ќе раздвојува некои животни и ќе се користи за напојување. Ова се само дел од градежните активности што се одвиваат во Зоолошката градина, а кои траат веќе две години. Кога сето ќе се заврши таа треба да зали- чи на современите градини и да ги исполни високите стандарди предвидени од Европската асоцијација на зоолошки градини и аквариуми - ЕАЗА. Живеалиштата што се градат треба да потсетуваат на природната средина од каде што потекнуваат животните.

Анастас Петров, директор на ЗОО градината, најави дека како што ќе завршува изградбата на секое живеалиште, така тоа ќе се населува. Тој истакна дека Зоолошката има 400 животни од 70 вида, кои засега се чуваат во помали кафези.

повеќе »

Велосипедистите ќе „шибаат” по нова патека

Се асфалтира новата велосипедска патека на кејот на реката Вардар, која се протега од Транспортниот центар до мостот кај хотелот “Холидеј ин”. Од градската управа истакнуваат дека патеката е долга 1.050 метри, а широка четири метри и дека се работи ...

повеќе »

НА „АХИТЕКТУРА СКОПЈЕ 2008”: Големата награда за Минас Бакалчев и Митко Хаџи-Пуља

Image
Наградата е доделена за Македонско - италијанскиот мултимедијален едукативен центар во склоп на Филолошкиот факултет “Блаже Конески”.

Архитектите Минас Бакалчев и Митко Хаџи - Пуља се гподинешните добитници на Големата награда “Архитектура Скопје 2008” за Македонско - италијанскиот мултимедијален едукативен центар во рамките на Филолошкиот факултет “Блаже Конески” во Скопје, реализиран годинава. Оваа награда за посебен придонес во архитектурата на главниот град годинава по јубилеен, десетти пат ја додели Град Скопје во рамките на одбележувањето на 13 Ноември.

повеќе »
Scroll To Top