Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1609)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Дваесет Години награда „Андреја Дамјанов“

Годинава по јубилеен дваесетти пат ќе се додели наградата што го носи името на протомајсторот Андреја Дамјанов. По дваесетти пат со неа ќе се овенча архитект кој придонел за редот и развитокот на македонската архитектура. Наградата Андреја Дамјанов се доделува ...

повеќе »

Рециклирани домови

Еден стар вид зеленчук неодамна стана решение за проблемите на жителите во сиромашните рурални делови на Парагвај, Јужна Америка. Елса Залдивар, активист за човекови права најде начин како да ја комбинира луфата – зеленчук што наликува на краставица со други ...

повеќе »

Интервју со архитект Билјана Филиповска, претседател на собранието на Асоцијацијата на архитекти на Македонија

“ААМ секогаш ќе остане движечка сила за широк дијапазон на активности и секогаш треба да застане на страната на урбанизмот и архитектурата како креативни активности кои нема да се изолираат од социјалните текови и технолошки иновации за хуманизација и чување ...

повеќе »

Трамвајот или по изборите или никогаш

Антикорупциската комисија му препорача на Градот да го пониш ти распишаниот тендер за изградба на 12-километарска трамвајска пруга, набавка на пет шински возила и изградба на депото. Комисијата сметала дека тоа не смее да се направи без одлука на Советот ...

повеќе »

Велосипедските патеки нема да бидат само обоени тротоари

Градот ќе обележува нови велосипедски патеки во Општина Аеродром, но нема само да бојадисува дел од тротоарите, како досега, туку ќе ја унапредува нивната безбедност и проточноста на сообраќајот. Ова го содржи проектот за примена на основниот план за употреба ...

повеќе »

Британска приказна за заштита на културното и друго наследство

ПРЕКУ ЛОТАРИСКИОТ “ХЕРИТАЏ ФОНД” ВО ПОСЛЕДНИТЕ 13 ГОДИНИ СО НАД 4,3 МИЛИЈАРДИ ФУНТИ СТЕРЛИНЗИ СЕ РЕАЛИЗИРАНИ НАД 28 ИЛЈАДИ ПРОЕКТИ ЗА САНАЦИЈА, ЗАшТИТА И ОДРжУВАЊЕ НА КУЛТУРНОТО, ИСТОРИСКОТО И ПРИРОДНОТО НАСЛЕДСТВО НИЗ ЦЕЛОТО ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО. БИДЕЈќИ ФОНДОТ ФИНАНСИРА САМО 75 ...

повеќе »

Како дома а во канцеларија

 41-1.jpgЗа да ја подигнат продуктивноста на вработените,сопственицитена големите фирми денес се повеќе бараат од архитектите да проектираат простори сто ни малкуне личат на класичните канцеларии. Во нив вработените работат на лаптоп сто го пренесуваат каде ќе им текне, телефонираат и закажуваат деловни состаноци во стаклени кабини, а во паузите на работа, освен кафе потготвуваат и храна, решаваат крстозборки, играат домино, вежбаат во теретана, пливаат во базен и се чуствиваат како дома.

 

повеќе »

Футуристички објекти никнуваат низ светот

chicago_spire.jpgКако да знаете дека облакодерот ви е висок? Ако мора да го скратите зашто ги крши прописите кои велат дека зградите не смеат да бидат повисоки од околните планини?! Тоа беше случај со Интернационалниот трговски центар во Вест Коулун, во Хонгконг, кој во финалниот проект мораше да биде “скусен“ за скоро 100 метри. Во исто време во Њујорк почнува изградбата на облакодер, кој ќе ја надвиши позната Крајслер зграда. Њујорк добива уште два облакодера. “Бикман кулата (264 метри и 68 ката) и кулата “Вера (352 метри и 78 ката). Монденскиот изглед на “Бикман му дава интересната, „лелеава“ површина. Направена од нерѓосувачки челик, зградата изгледа како да се бранува благодарение на специјалните каскадни истурени делови. Благодарејќи на лелеавата надвореш ност, просториите внатре во неа ќе бидат со необични димензии и секој кат ќе биде поинаков, различен.

повеќе »

Гангстер ја изгради највисоката дрвена куќа во светот

40.jpgЗа човекот кој ја направи највисоката дрвена зграда во Русија, а со тоа и во светот, таа е еднаква на осмо светско чудо. Многумина не се сложуваат со таа констатација, но куќата на  Николај Сутјагин дефинитивно е чудна и уникатна градба. Доминирајќи на хоризонтот на градот Архангелск на крајниот север на Русија, се верува дека тоа е највисоката дрвена куќа на светот. Има 13 ката и согласно димензиите е половина од славниот Биг Бен во Лондон. Куќата на Сутјагин е речиси пред распаѓање, незавршена и под постојана закана на градските власти кои сакаат да го урнат 15-годишното ремек дело на овој екцентрик.

повеќе »
Scroll To Top