Насловна / Author Archives: Бојана Палифровска (page 20)

Author Archives: Бојана Палифровска

Feed Subscription

Ремоделирање на околината на коридата во Сан Хуан, Шпанија

Ремоделирање на околината на коридата во Сан Хуан, Шпанија

Архитектонското студио Рамос Алдерете како првонаграден проект на јавниот конкурс делумно финансиран со европски средства,  беше избран да ја изведе обновата на околината на Коридата во Алказар де Сан Хуан, град во областа Кастиља ла Манча, Шпанија. Проектот имаше за ...

повеќе »

Значењето на симболизмот при формирање на урбаните секвенци

Значењето на симболизмот при формирање на урбаните секвенци

Симболот е врската помеѓу физичката реалност (знаме, споменик, објект итн.) и нематеријална идеја, верување и вредност. Целта на симболот е да ги поврзе материјалните реалности со нематеријални идеи или апстрактни вредности. Просторноста на симболите го регистрира искуството на човечката комуникација ...

повеќе »

Се одржа првото издание на Биеналето на исламска уметност

Се одржа првото издание на Биеналето на исламска уметност

Под наслов „Awwal Bait“, што во превод значи „Прва куќа“ и со сет дизајниран од OMA/Iyad Alsaka и Kaveh Dabiri, во Џеда беше инаугурирано првото издание на Исламското биенале, организирано од фондацијата „Diriyah Biennale“. Уметничките дела се изложени на повеќе ...

повеќе »

ОМА победи на конкурсот за трансформација на египтискиот музеј во Торино

ОМА победи на конкурсот за трансформација на египтискиот музеј во Торино

Архитектонското студио OMA со седиште во Ротердам победи на натпреварот за трансформирање на Музејот Егизио во Торино, Италија, најстариот музеј во светот за античка египетска култура. Проектот, предводен од Дејвид Џанотен и Андреас Караванас, создава нов покриен јавен простор попознат ...

повеќе »

Елиминирање на бариерите преку принципот на централност

Елиминирање на бариерите преку принципот на централност

Архитектонското студио за дизајн и истражување со седиште во Бангкок, предводено од Џенчи Хунг (Jenchieh Hung) и Култида Сонгкитипакди (Kulthida Songkittipakdee), во контекст на прославата за кинеската Нова година, го презентираше проектот Freeing FrameYard, реинтерпретирајќи ги античките легенди за народот ...

повеќе »

Урбаната фарма како социјален атрактор во Хонг Конг

Урбаната фарма како социјален атрактор во Хонг Конг

Snøhetta претстави во Хонг Конг проект за урбана фарма , наречена Павилија, во Таи Ваи. Проектот произлезен од New World Development, во 2017 година, за развој на три социјални клубови создавајќи врска помеѓу урбаните и земјоделските пејсажи преку релаксирачки зелен ...

повеќе »

Фабриката како сетилно искуство во Нингву, Кина

Фабриката како сетилно искуство во Нингву, Кина

Лоциран во Нингву, провинцијата Шанкси, проектот вклучува нови индустриски капацитети  за производство на овесна каша, трансформирајќи го суровиот овес во брашно. Процесот на производство, автоматизиран во најголем дел, бара две различни производни линии со машини со голем обем и простори ...

повеќе »

Нов пешачки мост на Темза во Чисквик, западен Лондон

Нов пешачки мост на Темза во Чисквик, западен Лондон

Пешачкиот мост Дјукс Медоус е отворен во Чисвик, Западен Лондон. Дело на архитектонското студио Moxon Architects заедно со инженерите од COWI. Мостот е изграден од страна на Најтс Браун и го развива предлогот што го подигнал Моксон со инженерите од ...

повеќе »

Werk и Snøhetta отвораат поморски центар на данскиот западен брег

Werk и Snøhetta отвораат поморски центар на данскиот западен брег

WERK Arkitekter и Snøhetta заедно со Oluf Jørgensen го завршија „светилникот“, нов поморски центар за крајбрежниот град Есбјерг во Данска. Тимот победи на конкурсот при што покрај предлог решението за поморскиот центар, проектот содржи и простор за клубови за спортови ...

повеќе »
Scroll To Top