Насловна / Author Archives: Александар Черепналкоски (page 5)

Author Archives: Александар Черепналкоски

Feed Subscription

Куќа светилник – да се оживее детскиот сон

Куќа светилник – да се оживее детскиот сон

Уникатниот дизајн на оваа четирикатна семејна куќа го дефинираат изразените дрвени детали на кровната конструкција и, секако, светилникот што е истакнат како главен детаљ на предната фасада. Приватната резиденција е изградена на брег на езерото Finger во државата New York, ...

повеќе »

Иновациски центар за дрво и дизајн во Канада

Иновациски центар за дрво и дизајн во Канада

За оваа градба, која се наоѓа во центарот на градот Принц Џорџ, Владата на Британска Колумбија инвестираше 25,1 милион долари. Проектот, предводен од архитектонското студио на Мајкл Грин (MGA), започна со реализација во пролетта 2013-та и беше завршен во октомври ...

повеќе »

Oak Ridges, Richmond Hill во Онтарио – успешна симбиоза на објектот и околната природа

Oak Ridges, Richmond Hill во Онтарио – успешна симбиоза на објектот и околната природа

Рекреативниот центар Oak Ridges е лоциран во зелениот појас на градот Richmond Hill во Онтарио, и претставува центар во кој жителите на тој регион ќе можат да се рекреираат со различни содржини. Во овој центар можат да се најдат многу ...

повеќе »

Библиотека Taverwood – нов живот на уништените дрвја

Библиотека Taverwood – нов живот на уништените дрвја

Од времето кога започна планирањето за изградба на библиотека во градот Ан Арбор во Мичиген – САД, архитектите од Inform Studio биле изненадени од огромната штета што ја имаше нанесено зелениот јасенов бубмар токму на локацијата предвидена за градба. Од ...

повеќе »

Државни објекти проектирани во духот на зелената архитектура

Државни објекти проектирани во духот на зелената архитектура

Федералниот центар во Сиетел, Соединетите Американски Држави, е еден од објектите кои влегуваат во фаза на обновување со новата директива за обнова на државните објекти. Со овој акт (American Recovery and Reinvestment Act – ARRA) e предвидено да се ревитализира ...

повеќе »

Surrey Memorial – болница дизајнирана за грижа

Surrey Memorial – болница дизајнирана за грижа

Новиот оддел за интензивна нега во болницата Surrey Memorial, кој беше отворен на 1 октомври 2013 година, претставува најзначаен објект досега во Британска Колумбија, Канада, во кој се употребени најмногу дрвени елементи во конструктивна и неконструктивна форма. Употребата на дрво ...

повеќе »

Спој на источна филозофија и западен дизајн

Спој на источна филозофија и западен дизајн

Познатиот јапонски архитект Шигеру Бан, за кого магазинот „Тајм“ пишува дека е еден од најголемите иноватори во 21 век во полето на архитектурата и дизајнот, уште еднаш го докажа својот иновативен дух и своето неприкосновено чувство за поврзување на дизајнот, ...

повеќе »

Успешен експеримент на Западот и Истокот

Успешен експеримент на Западот и Истокот

Во последните дваесетина години, Кина покажува зголемен интерес за искористување на вештините на архитектите од Западот. Со увозот на идеи и технологии, кинеските компании инсистираат објектите да бидат изградени од нив, со што често пати архитектите од Западот наидувале на ...

повеќе »
Scroll To Top