Насловна / Вести

Категорија: Вести

Feed Subscription

Генерално собрание на европските инженери во Скопје

Генерално собрание на европските инженери во Скопје

Комората на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија и покрај тоа што не е голема, сепак има огромна предност во тоа што сите инженери и архитекти се обединети заедно и се залагаат за подобра положба на инженерите во ...

повеќе »

Tour Montparnasse во Париз ќе добие “зелено преуредување”

Tour Montparnasse во Париз ќе добие “зелено преуредување”

Француското студио Nouvelle AOM на меѓународен архитектонски конкурс е избрано да го реконструира облакодерот Tour Montparnasse до отварањето на Олимписките игри во Париз 2024. Nouvelle AOM е составено од раководители на три компании во Париз: Franklin Azzi од Franklin Azzi ...

повеќе »

Србија – 215 милиони евра кредит за обновливи извори на енергија(Видео)

Србија – 215 милиони евра кредит за обновливи извори на енергија(Видео)

IFC, членка на Групацијата на Светска Банка и EBRD, и помагаат на Србија да го поттикне развојот на обновливите извори на енергија, преку кредитен пакет од 215 милиони евра за joint venture компанијата која работи на изградбата на најголемиот ветерен ...

повеќе »

Нова генерација на трамваи Flexity во Виена

Нова генерација на трамваи Flexity во Виена

На почетокот на 2018 година во Виена ќе бидат пуштени во сообраќај сосема нови модели на трамваи – Flexity, кои во производство се влезени во 2016 година. Тие ќе ја заменат последната генерација високоподни трамваи во Виена. Новиот тип на ...

повеќе »

Архитектурата на седмиот круг на пеколот: Три папи и една кралица

Архитектурата на седмиот круг на пеколот: Три папи и една кралица

Појдовниот текст за архитектурата на седмиот круг на пеколот укажа на познатиот конфликт помеѓу реалната потреба од материјални средства (капитал) во рамките на едно општество од една страна и на религиозното верување дека лихварството не е христијански чин. Според ова ...

повеќе »

Се приближуваме кон „еколошки Армагедон“

Се приближуваме кон „еколошки Армагедон“

Бројот на летачки инсекти е намален за 75 отсто во последните 25 години, според една студија која сугерира дека се приближуваме кон „еколошки Армагедон“. Импликациите за човештвото се длабоки, бидејќи инсектите имаат суштинска улога за животот на Земјата како опрашувачи ...

повеќе »

Фостер ја проектира новата највисока зграда во Будимпешта

Фостер ја проектира новата највисока зграда во Будимпешта

Нововото седиште на унгарската компанија за нафта и гас MOL ќе го проектира познатото архитектонско студио Foster + Partners. Објектот MOL Campus, планиран е да се гради во јужниот дел на Будимпешта, осмислен е како одржлив објект кој ќе биде ...

повеќе »

Програма Energy Wood III во Црна Гора – безкаматни кредити за одржливо греење

Програма Energy Wood III во Црна Гора – безкаматни кредити за одржливо греење

Министерството за економија на Црна Гора ја нзапочна имплементацијата на програмата Energy Wood III, која на граѓаните им овозможува да аплицираат за безкаматни кредити во износ до 3.500 евра, со период на отплата до 5 години за набавка и монтажа ...

повеќе »

Бетон отпорен на земјотрес?!

Бетон отпорен на земјотрес?!

Во стручната јавност доста се зборува за начините на изградба на новите објекти во однос на нивната отпорност на земјотреси, но што е со веќе постоечките згради? Со ова прашање се занимаваат на Универзитетот Бритиш Колумбија во Канада (University of ...

повеќе »
Scroll To Top