Насловна / Екологија

Категорија: Екологија

Feed Subscription

Rolls-Royce креираше еколошки млазен мотор за авиони

Rolls-Royce креираше еколошки млазен мотор за авиони

Британскиот производител на автомобилиRolls-Royce започна со производство на еден од најквалитетните еколошки мотори за авиони. Се работи за моторот Trent KSVB кој ќе се користи во авионот Airbus A350, и ќе биде еден од најтивките мотори досега, но и со ...

повеќе »

Балканот планира изградба на нови термоцентрали, но дали тие ќе бидат во согласност со стандардите на ЕУ?

Балканот планира изградба на нови термоцентрали, но дали тие ќе бидат во согласност со стандардите на ЕУ?

Речиси ниту една нова термоцентрала на јаглен планирана во земјите од Западен Балкан нема да ги исполнува новите построги стандарди на ЕУ за загадувањето, се предупредува во новата анализа на организацијата CEE Bankwatch Network објавена на 14 јуни. Компаниите од регионот ...

повеќе »

Претставена е најголемата ветерна турбина во светот

Претставена е најголемата ветерна турбина во светот

Американскиот портал ‘Renewable Energy World.com’ соопшти дека компанијата MHI Vestas Offshore Wind ја претставила најголемата ветерна турбина во светот. Како што се истакнува, се работи за ветерна турбина со моќност од дури 9,5 MW која по своите димензии е поголема од ...

повеќе »

Аеродром во Хелсинки добива соларна електрана

Аеродром во Хелсинки добива соларна електрана

Најголемиот аеродром во Хелсинки во Финска, ќе произведува електрична енергија и ќе ја намали емисијата на јаглерод диоксид преку инсталирање на соларна централа на покривот. Finavia, финска компанија за пружање услуги на аеродроми, одлучила да ја унапреди стратегијата за заштита ...

повеќе »

Европската граѓанска иницијатива против пестицидот глифосат собра милион потписи

Европската граѓанска иницијатива против пестицидот глифосат собра милион потписи

Европската граѓанска иницијатива покрената на почетокот на февруари годинава, ги собра потребните еден милион потписи на граѓаните од Европската Унија, и ја повикуваат Европската комисија да предложи забрана на  употребата на глифосат во земјите членки, да спроведе реформа во постапките ...

повеќе »

Брисел одлучи да се вратат ознаките за апаратите за домаќинство на скалата A-G

Брисел одлучи да се вратат ознаките за апаратите за домаќинство на скалата A-G

На 13 јуни, Европскиот парламент гласаше за предлогот на Уредбата за означување на енергетската ефикасност кај апаратите за домаќинство. Новата Уредба ги враќа енергетските ознаки на скалата од A до G, односно ознаките со „+“ се веќе изоставени од скалата. ...

повеќе »

БиХ и Македонија најзагадени во Европа

БиХ и Македонија најзагадени во Европа

Најновите информации кои ги објави Светската здравстевна организација, велат дека Босна и Херцеговина и Македонија се најзагадените земји во Европа. Дополнително, поразителен и фактот што генерално земјите од регионот предничат по однос на загадувањето во однос на другите европски земји. ...

повеќе »

Зградите во ЕУ да обезбедат полнење за електрични автомобили до 2025?

Зградите во ЕУ да обезбедат полнење за електрични автомобили до 2025?

Државите членки на ЕУ расправаат за предлози за зголемување на енергетската ефикасност. Сопствениците на електрични автомобили треба да имаат можност своите возила да ги полнат пред својата зграда, смета Европската комисија и предлага измени во директивата за енергетски перформанси на ...

повеќе »

На патот кон еколошка држава

На патот кон еколошка држава

Пишува: д-р Зоран Шапуриќ, редовен професор при УАКС Почетокот на шесеттите години од минатиот век е обележан со јакнење на свеста за потребите за многу поинтезивна грижа-заштита на животнатa средина. Во овој период се појавуваат силни еколошки организации кои вршат ...

повеќе »
Scroll To Top