Насловна / Архитектура

Категорија: Архитектура

Feed Subscription

La Seine Musicale – новиот архитектонски симбол на Париз

La Seine Musicale – новиот архитектонски симбол на Париз

Дизајниран според проект на архитектите Шигеру Бан и Жан де Гастињ, во Париз неодамна е отворена сала за одржување на музички и културни настани, кои притоа ја промовираат екологијата и одржливоста. Имено, нејзината сферична структура ја опкружува мобилно едро од ...

повеќе »

Се отвора петтата сесија на меѓународната Летна школа за архитектура во Охрид

Се отвора петтата сесија на меѓународната Летна школа за архитектура во Охрид

Во Охрид, во периодот од 25 јуни до 2 јули ќе се одржи петтата сесија на меѓународната Летна школа за архитектура во организација на Факултетот за архитектура и дизајн при Универзитетот Американ колеџ Скопје и НУ Завод за заштита на ...

повеќе »

Успешно одржана Првата конференција на „Винербергер“ за архитекти во Македонија

Успешно одржана Првата конференција на „Винербергер“ за архитекти во Македонија

На 22 јуни, во хотелот „Александар Палас“ се одржа Првата конференција на „Винербергер“ за архитекти и инженери во Македонија. Со свои обраќања конференцијата ја отворија директорот за продажба и маркетинг на „Винербергер-Тондах“ во Македонија, Владимир Златковски, како и претседателот на ...

повеќе »

Зградата на Светскиот трговски центар во Њујорк е плагијат?

Зградата на Светскиот трговски центар во Њујорк е плагијат?

Против архитектонската фирма SOM, која го потпишува проектот на новата зграда на Светскиот трговски центар, поднесена е тужба за копирање на дизајнот на објектот. Имено, архитектот Jeehoon Park тврди дека дизајнот на One World Trade Center во Њујорк е украден ...

повеќе »

Конкурс за идејно-архитектонско решение за паркот на Локубија

Конкурс за идејно-архитектонско решение за паркот на Локубија

Општина Кочани распиша конкурс за изработка на идејно-архитектонско решение на паркот на локалитетот Локубија. Со ова решение се бара функционално и обликувано поврзување на паркот со околните сообраќајници и тротоари, со посебен третман на пешачкиот пристап до паркот. Проектната задача ...

повеќе »

Познати рагби играчи помагаат во проектирањето на стадионот на иднината

Познати рагби играчи помагаат во проектирањето на стадионот на иднината

При изработката на еден архитектонски објект се разбира важно е и искуството и барањата на луѓето кому тој објект е наменет з акористење. Веројатно оваа специфичност е особено изразена кога станува збор за спортски објекти. Проектите за значајни спортски објекти ...

повеќе »

Отворена железничка станица во Италија – дело на Zaha Hadid Architects

Отворена железничка станица во Италија – дело на Zaha Hadid Architects

Завршен е и пуштен во работа првиот дел од новата железничка станица за брзи возови во близината на Неапол. Проектот е дело на Zaha Hadid Architects, и претставува дел од поширок план за подобрување на сообраќајната поврзаност во цела јужна ...

повеќе »

Топ 10 најпопуларни архитектонски фирми на Фејсбук

Топ 10 најпопуларни архитектонски фирми на Фејсбук

Социјалните мрежи се важен елемент за успехот на една компанија, како и за архитектонска фирма. Со појавата на онлајн платформите, архитектонските фирми добија можност полесно да комуницираат со милиони корисници од целиот свет. Со споделување на проекти и идеи, компаниите ...

повеќе »

Современа вила идеална за непречено уживање

Современа вила идеална за непречено уживање

Куќите или вилите за одмор денес често изгледаат сосема различно од она на што сме навикнати. Наместо едноставно уредени и функционални куќи, денес се повеќе гледаме луксузни објекти уредени според најновите дизајнерски трендови. Таков пример за ова е дефинитивно Casa ...

повеќе »
Scroll To Top