Насловна / Вести / Тетово доби претоварна станица за смет

Тетово доби претоварна станица за смет

Tetovo pretovarna stanica za smet

Во близина на тетовското село Требош, на три километри од градот Тетово, денес беше отворена претоварната станица за смет. Во оваа станица ќе се претовара отпадот кој ќе биде собран секојдневно од домаќинствата, а потоа тој ќе се носи во контејнери во скопската депонија „Дрисла“.

Tetovo pretovarna stanica

Градоначалничката на Тетово Теута Арифи, која приуствуваше на настанот, истакна дека ова е само почеток на решавање на проблемот со сметот. За конечно решение на овој децениски проблем, според неа, треба да се изгради станицата за рециклирање на сметот и да се уреди регионалната депонија „Русино“, проекти на кои работи општината во соработка со странски организации.

Таа, исто така, изјави дека локацијата каде досега се претовараше сметот на самиот влез од Тетово ќе биде исчистена за многу кратко време и целото место ќе биде третирано со соодветни хемиски препарати. 

Испрати коментар

Scroll To Top