Насловна / Вести / Како дрвјата заштедуваат пари

Како дрвјата заштедуваат пари

Познато е дека дрвјата го прочистуваат воздухот и ја штитат почвата од ерозија. Сепак, помалку е познато дека дрвјата им помагаат на луѓето во градовите да ги намалат трошоците за енергија што ја користат за греење или ладење со едноставно создавање сенка или блокирање на силни ветрови околу зградите.

Autumn trees among suburban neighborhood

Групата USDA Forest Service објави истражување во списанието Urban Forestry & Urban Greening кое покажува дека градските дрвја заштедуваат енергија од околу 7,8 милијарди долари годишно и тоа со намалување на употребата на електрична енергија (се проценува на 38,9 милиони MWh годишно), како и на трошоците за греење. Покрај тоа, загадувањето од издувните гасови е намалено.

Во студијата се наведува дека градовите треба да садат дрвја стратешки.

drvja4

“Во лето, дрвјата обезбедуваат сенка и го ладат воздухот, така што се намалува употребата на уреди за ладење. Во зима штити од ветер. Големината на дрвото, видот, растојанието на дрвото од куќата и правецот во однос на зградата, сето тоа влијае на количината на енергија што ќе ја потроши една зграда. Иако резултатите се разликуваат според климатската зона, генералниот заклучок е дека големите дрвја на западната страна од зградата ги намалуваат трошоците за ладење во лето“, велат истражувачите.

“Употребата на дрвото како материјал речиси и да нема негативни последици врз животната средина. Значи, ако користиме дрво, не и штетиме на животната средина. Денес, имаме безброј вештачки материјали, создадени од развојот на цивилизацијата и растечките потреби на човечкиот живот. Сепак, суштината е во тоа што процесот на формирање на овие материјали е многу штетен за животната средина, пред се за атмосферата, која испушта нови количини на издувни гасови, кои со децении напред влегуваат во протокот на материјата во природата и ја нарушуваат рамнотежата, а истовремено се заканува сериозно загрозување на шумите и шумските екосистеми. Меѓу другото, формирањето на нови материјали ослободува разни видови на загадувачи во воздухот, вклучувајќи нови, „непознати“ количини на јаглерод диоксид во екосистемот, а од друга страна, самото дрво се повеќе се занемарува. Затоа, со употреба на дрво, заштедуваме на многу начини, ја штитиме атмосферата и околината и не треба да заборавиме дека дрвото е исклучително пријатен и добар градежен материјал. Дрвена столарија, врати, прозорци, но и дрвени sидови имаат многу добар ефект врз циркулацијата на воздухот во куќите, за разлика од ПВЦ и алуминиумските прозорци, кои херметички го затвораат просторот“, наведува Марко Казимировиќ, асистент на Шумарскиот факултет во Белград за Курир.

Sunshine over trees and road in remote woods Australia

Улогата на правилно и стратешко садење е навистина таква што може да обезбеди заштеда во потрошувачката на енергија, имајќи предвид дека некои експерти пресметаа дека е можно да се заштедат до 30 проценти од потрошувачката на енергија со само три дрвја правилно засадени околу куќата.

“Самите дрвја, доколку постојат околу станбени згради, нивните крошни создаваат специфична шумска микроклима што ги ублажува климатските крајности. Ова е доста важно во дневната варијација на температурата, особено во лето и зима. Во зима, ако е премногу студено, во шумата е потопло отколку на отворено. Во лето и кога надвор е екстремно топло, многу е попријатно во шумата“, посочува Казимировиќ.

Едно истражување во Велика Британија покажа дека секоја фунта инвестирана во садење заштедува седум фунти. Второто, од 2014 година, е да се заштедат 6,8 милијарди долари годишно во здравствени трошоци благодарение на дрвјата само во САД.

Колку кислород ќе произведе едно дрво зависи од повеќе фактори – возраста на дрвото, големината на крошна, состојбата во која се наоѓа.

Дали има разлика помеѓу дрвото што расте во град, на пример во улица, и едно во шума?

Tranquil yellow autumn birch trees

“Постои разлика меѓу дрвјата што растат во осаменост и оние што растат во заедница, која ние ја нарекуваме шума. Стапките на раст и раст на овие две групи дрвја се значително различни. Кога дрвјата растат во осаменост, тие уживаат во целата светлина околу нив и можат непречено да ја развиваат својата крошна и на тој начин секогаш да имаат голем дијаметар на трупот. Сепак, дрвјата во градот се многу повеќе изложени на загадувачи од различно потекло – од механичко оштетување до оштетување на честички, што може сериозно да ги оштети дрвјата и затоа бара интензивна нега. Затоа, сите градски дрвореди треба да бидат прегледани и заштитени еднаш или двапати годишно. Сепак, фактот дека загадувањето е поголемо во урбаните области не значи автоматски дека дрвјата од урбаните области се физиолошки посилни или подобри од оние што растат во рурални области и шумски насади. Дрвјата во градовите едноставно се прилагодиле на неповолните услови за да преживеат и за поголемите ефектите во однос на прочистувањето на воздухот може да се припишат на нагонот за преживување и борба за живот “, заклучува Казимировиќ.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top