Насловна / Вести / Денес почнува конференцијата на ООН за климатски промени

Денес почнува конференцијата на ООН за климатски промени

Светот се соочува со голема еколошка опасност. 25-та конференција на ООН за климатски промени (ЦО25) денес почнува во Мадрид и на неа ќе бидат повикани сите земји во светот да се справат со глобалното затоплување.

На конференцијата, која ќе трае до 13 декември, се очекуваат околу 25 илјади учесници – државни делегации, министри, претставници на граѓанското општество, како и околу 50 шефови на држави и влади. Следната година е клучот за преземање на одлучувачки климатски активности и од сите земји во светот се очекува значително да ги засилат своите климатски обврски. Потсетување е дека на крајот на 2020 година, во Глазгов ќе се одржи 26-та конференција на ООН за климатски промени (ЦОП 26), која ќе се обиде да го одреди идниот тек на дејствување за решавање на климатската криза.

„Време за акција“ е слоганот на конференцијата COP25, која зборува доволно само за себе, и има за цел да ги охрабри потписниците на Парискиот договор да направат повеќе за планетата. Ова конкретно значи потреба да се подигнат климатски амбиции и да се постават нови цели за ублажување на климатските промени, бидејќи обврските за намалување на стакленичките гасови договорени во COP21 се во голема мерка недоволни за исполнување на целта на Парискиот договор во 2015 година.

Madrid1

Иако, потписниците на Парискиот договор мора да ги претстават своите ревидирани климатски цели до крајот на 2020 година, ќе мора да се изврши притисок врз сите нации во COP25 во Мадрид. Досега, само 68 земји се одговорни за исполнување на обврските до крајот на следната година, одговорни за само осум отсто од глобалните емисии на CO2. Но, најголем проблем се најголемите загадувачи како САД, кои ја официјализираа намерата да се повлечат од Парискиот договор на почетокот на ноември. Бразил и Австралија избегнаа учество на специјален самит на ООН за климата во септември, додека Кина е сигурно една од најлошите. Само ЕУ се чини подготвена да го вложи напорот со својот проект за Европски зелен план.

Алармите и вестите за топлина, брзо топење на мразот и заканата за многу животински видови се зголемуваат, а Програмата за животна средина на Обединетите нации (УНЕП) на 26 ноември издаде нов извештај во кој се предупредува за можноста да се пропушти можноста да се ограничи глобалното покачување на температурата на 1. 5 ° C, доколку глобалните емисии на стакленички гасови не се намалат со стапка од 7,6 проценти на годишно ниво помеѓу 2020 и 2030 година.

Генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, изјави дека човештвото мора да ја запре војната на планетата.

Madrid

“Човештвото веќе се соочува со смртоносни климатски катастрофи, несигурност во храна, покачување на нивото на морето, а научниците предупредуваат дека овие феномени ќе бидат почести и со зголемен интензитет, освен ако не бидат ограничени од зголемувањето на температурите. Загадувањето на воздухот поврзано со климатските промени убива седум милиони луѓе секоја година. Климатските промени станаа драматична закана за здравјето и безбедноста на луѓето. Накратко, климатските промени веќе не се долгорочен проблем. Сега се соочуваме со глобална климатска криза и се наоѓаме во точка од која веќе не можеме да се вратиме. Сепак, мојата порака денес е надеж, а не очај. Нашата војна со природата мора да запре, и знаеме дека е можно“, рече Антонио Гутереш.

Генералниот секретар на ООН сепак е убеден дека целите на Парискиот договор за покачување на глобалните температури до 2 ° C и 1,5 ° C во однос на прединдустриското ниво се исполнети.

“Јавното мислење се менува насекаде, младите демонстрираат вонредни лидерски вештини, а повеќе градови, финансиски институции и компании се движат кон целта за покачување на глобалните температури на 1,5 ° С. Она што недостасува е политичка волја“, рече генералниот секретар на ООН.

Тој додаде дека едноставно треба да престанеме да користиме фосилни горива и да ги искористиме огромните можности што ни ги нудат обновливите извори на енергија. Субвенциите за фосилни горива и изградбата на електрани со јаглен мора да престанат, рече Гутереш, истакнувајќи ја потребата за соработка меѓу земјите што се најзагадувачки.

“На COP25, очекувам јасен доказ за зголемена амбиција и посветеност на климатските активности. Лидерите на сите земји треба да ја покажат својата одговорност затоа што сè може да биде предавство на целото наше човечко семејство и на сите идни генерации“, заклучи Антонио Гутереш.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top