Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 21)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Меша уметност и дизајн за да создаде општествено свесни парчиња

Меша уметност и дизајн за да создаде општествено свесни парчиња

Себастијан Еразуриз (Sebastian ErraZuriz) е Чилеанец, роден во 1977 година во Сантијаго, пораснат во Лондон и еден од најинтригантните и најактуелните дизајнери и уметници денес. Дипломирал дизајн на Pontifical Catholic University of Chile во Сантијаго, а завршил магистерски студии на ...

повеќе »

Архитектонски медалјон на влезот во Градскиот парк

Архитектонски медалјон на влезот во Градскиот парк

Градскиот парк во Скопје е најголемиот градски парк во Северна Македонија и со парк-шумата Гази Баба единствен од ваков обем. Градскиот парк датира уште од 19 век, а во периодот пред Втората светска војна во времето на најголемиот скопски градоначалник ...

повеќе »

Да се погледнеме и да проговориме за нашиот професионализам

Да се погледнеме и да проговориме за нашиот професионализам

Христина Спасевска, универзитетски професор на ФЕИТ и претседател на Асоцијацијата на здруженија на инженерите – Инженерска институција на Македонија: „ Бидејќи сите инженерски професии не се регулирани со закон, индивидуалниот професионален ангажман и однесувањето на инженерите оставаат белег на тоа ...

повеќе »

Целата магија на светот го пронајде своето засолниште во моите очи

Целата магија на светот го пронајде своето засолниште во моите очи

„Единствената разлика помеѓу мене и лудак е што јас не сум луд“, е позната реченица на славниот Салвадор Дали (1904 – 1989), најзначајниот сликар, надреалист на 20 век кој ги поместил границите на уметноста. Тој бил контроверзен, бизарен, ексцентрик, но ...

повеќе »

Ангажирањето на јавни проекти треба да се гледа како општествена одговорност

Ангажирањето на јавни проекти треба да се гледа како општествена одговорност

Големата годишна награда 2019 (ГГН) на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ)  е доделена за објектот, основно училиште „Киро Глигоров“ во населбата Капиштец во Скопје, проект на проектантското биро „Бесиан Мехмети Архитектс“ (БМА) од Скопје, а автори се архитектите: Бесиан ...

повеќе »

Зошто конкурс?

Зошто конкурс?

Зошто  e потребен конкурс за локацијата кај „Треска“ е прашање кое отвора многу други сериозни прашања и дилеми. Во дводецениското интензивно градење според досегашните прописи и Деталните урбанистички планови кои беа на сила, Скопје стана задушен град и доживеа сообраќаен ...

повеќе »

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Денешните проекти се само фотографии и 3Д анимации, тие се „empty“

Архитект Миодраг Митровиќ добитник на наградата на Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2019 година е роден во 1948 година во Вршац, Србија. Во Скопје започнува со основно образование кое го завршува во ...

повеќе »

Дали Општина Центар ќе и даде шанса на „Треска“ да се испланира на постручен и покреативен начин?

Дали Општина Центар ќе и даде шанса на „Треска“ да се испланира на постручен и покреативен начин?

До Советот на Општина Центар доставена е граѓанска иницијатива  за распишување Архитектонско-урбанистички конкурс за локацијата на фабрика „Треска“. Оваа локација е дел од ДУП „Буњаковец 2“, изработен од планерската куќа ИНПУМА од Скопје, планер потписник е Благоја Тагасовски, планери се ...

повеќе »

Ако сакате нешто да градите, градете слободно и потоа поднесете барање за легализација

Ако сакате нешто да градите, градете слободно и потоа поднесете барање за легализација

Македонија е земја со сиромашни граѓани, како материјално, така и со дух. Се вели „сиромав човек жив ѓавол“, па така оваа „ѓаволштината“ доведе до многу „снаоѓања“ за место за живот под сонцето. Чекајќи со децении системско решение државата да се ...

повеќе »
Scroll To Top