Насловна / Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ (page 29)

Author Archives: Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Feed Subscription

Архитектурата на Југославија во МоМА во Њујорк

Архитектурата на Југославија во МоМА во Њујорк

Највлијателниот музеј на модерна уметноост MoMA во Њујорк за втората половина на 2018 година најави репрезентативна изложба „Кон утопијата во бетонот : Архитектурата во Југославија, 1948-1980“. Изложбата опфаќа повеќе од 400 цртежи, фотографии, видео записи од градски архиви, приватни и ...

повеќе »

Продадена слика или бренд?

Продадена слика или бренд?

Сликата „Салватор Мунди“ (Спасител на светот) од неодамна припишана на  Леонардо да Винчи е масло на дрво. Сликата е со димензии 65.6/45.4 см и го прикажува Исус Христос кој во левата рака држи кристална кугла, додека десната рака му е ...

повеќе »

На моќта единствено можеме да се спротивставиме со знаење

На моќта единствено можеме да се спротивставиме со знаење

Билјана Филиповска, добитник на наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ за 2017 година   Добитник сте на повеќе награди и признанија за вашето творештво, но наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ е како круна на целиот Ваш професионален ангажман во ...

повеќе »

На професорот Жико со љубов: Ќе Ви го чуваме ГТЦ

На професорот Жико со љубов: Ќе Ви го чуваме ГТЦ

Вчера, на денот на слободно Скопје во Музејот на Град Скопје се одржа промоција на книгата „На Скопје, со љубов! – Архитектонската мисла на Живко Поповски“ приредена од архитектите Анета Христова – Поповска и Мери Батакоја. На промоцијата говореа другарот ...

повеќе »
Scroll To Top