Насловна / Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија) (page 4)

Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Feed Subscription

Рајиќева – ново значење за име на една мала улица

Рајиќева – ново значење за име на една мала улица

Некако тивко, речиси и неприметно, во самиот центар на Белград, на крајот на пешачката улица „Кнез Михајлова“, близу почетокот на Калемегдан, се појавува еден од најзначајните објекти што овој град ќе ги добие во скоро време. Како што тоа обично ...

повеќе »

БЛОК А – добар пример на современата станбена градба во Белград

БЛОК А – добар пример на современата станбена градба во Белград

Во книгата „Разговор со студентите од архитектонските школи“ на Ле Корбизје, постои една реченица која, иако напишана во далечната 1942 година, може да биде применета во современото српско општество: „Изградбата на живеалишта е легитимен потфат на секоја новонастаната цивилизација (…). ...

повеќе »

Архитектонско биро „Студио А3“: Единствен пристап за различни решенија

Архитектонско биро „Студио А3“: Единствен пристап за различни решенија

По претставувањето на архитектонското студио А3 од Белград  во нашето списание „Порта3“,  каде еден од партнерите, архитект Александар Митиќ, зборуваше за својот поглед на архитектурата, на ред доаѓа и претставувањето на некои нивни проекти. Програмски различни, избраните проекти на најдобар ...

повеќе »

Без култура нема архитектура

Без култура нема архитектура

Александар Митиќ и Младен Настасијевиќ се партнери во белградското архитектонско биро Студио А3, кое работи на белградска и прашка адреса. Од група студенти по архитектура кои работат на проекти од кои ги финансираат своите патувања, преку архитектонско биро за значајни ...

повеќе »

Тргна „Прокоп“

Тргна „Прокоп“

Железничката станица „Прокоп“ во Белград повторно беше свечено отворена. Повторно, затоа што станицата со назив „Белград – Центар“ функционира веќе со години. Возовите низ неа поминуваат, а ретките патници тука го почнуваат или завршуваат своето патување. Датумот на нејзиното отворање ...

повеќе »

Новиот колосеум на вечниот град

Новиот колосеум на вечниот град

На почетокот на летото, во Рим се одржа презентација на новиот стадион на фудбалскиот клуб Рома. Рим, познат како вечниот град, во исто време е дом на два фудбалски клуба, Рома и Лацио. Тие долги години го делат олимпискиот стадион ...

повеќе »

Нов живот на Старата мелница во Белград

Нов живот на Старата мелница во Белград

Пред неполни четири месеци, свечено е отворено обновеното и доградено издание на некогашната Стара мелница во Белград. Инвестицијата на групата „Соравија“ е вредна околу 55 милиони евра. Вградени се 1.320.000 кг железо, потрошени се 13.100  кубни метри бетон, 155.000  гранитни ...

повеќе »

БИНА – популаризација на архитектурата на сите нивоа

БИНА – популаризација на архитектурата на сите нивоа

Во траење од речиси цел месец (од 7 до 30 мај), фестивалот под името Белграска интернационална недела на архитектура (БИНА) ја презентираше архитектурата на голем број луѓе, како на стручната јавност така и на оние што досега немале многу средби ...

повеќе »

41. Меѓународен саем за градежништво во Белград – „Ја градиме иднината заедно“

41. Меѓународен саем за градежништво во Белград – „Ја градиме иднината заедно“

Меѓународниот саем за градежништво SEEBBE е традиционален настан кој се одржува секоја година на почетокот на пролетта во Белград. Оваа година беше отворен по 41. пат и траеше пет дена, од 15 до 19 април. Главен покровител на манифестацијата, под ...

повеќе »
Scroll To Top