Насловна / Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија) (page 5)

Author Archives: Ѓорѓе Јокиќ (Србија)

Feed Subscription

Студио „Фуксас“ – архитектонска иднина од античкиот Рим

Студио „Фуксас“ – архитектонска иднина од античкиот Рим

На Belgrade Design Week (BDW)  беше предвидено гостување и предавање на познатиот италијански архитект Максимилијан Фуксас. Римскиот архитект, кој минатата година наполни седумдесет години, со децении познат по својот специфичен стил, во последен момент го откажа своето учество и го ...

повеќе »

Идис Турато – креатор на нови светови

Идис Турато – креатор на нови светови

Идис Турато, архитект од Риека, ја имаше честа со свое предавање да ја затвори минатогодишната Белградска недела на дизајн. Неговото предавање не беше само обично набројување на реализираните објекти и едноставна приказна за архитектурата. Тој ја доживува архитектурата како начин ...

повеќе »

Шкотска – надалеку препознатлив архитектонски идентитет

Шкотска – надалеку препознатлив архитектонски идентитет

Шкотска е земја со богата историја. Во неа се пронајдени траги на градби од добата на неолитот, најстарите остатоци на куќи се стари преку девет илјади години, додека остатоците од цели населби имаат преку шест илјади години. Сепак, карактерот на ...

повеќе »

Ова е одлично време да не се губи време

Ова е одлично време да не се губи време

Оваа година, Белградската недела на дизајнот за првпат угости архитект од Мексико. Мишел Ројкинд (Michel Rojkind) е најзвучното архитектонско име на таа земја. Некогаш музичка ѕвезда во студентските денови, а денес големо име во современата архитектура, Ројкинд раскажува како одлучил ...

повеќе »

Архитектурата како еволуција

Архитектурата како еволуција

На неодамна одржаната Белградска недела на дизајн, гостуваа многу еминентни експерти од различни области на дизајнот. Од архитекти, преку графички дизајнери сè до дизајнери на храна. Архитектонскиот дел го збогати со своето предавање и данскиот архитект Ким Херфорт Нилсен од ...

повеќе »

Уште една утопија во низата?

Уште една утопија во низата?

Во екот на предизборната кампања, во текот на февруари годинава, привремената градска власт одлучи да распише конкурс за изградба на железничка и главна автобуска станица во Белград. Новиот сообраќаен центар ќе биде на просторот на новобелградскиот блок 42, кој се ...

повеќе »
Scroll To Top