Насловна / Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија) (page 10)

Author Archives: Владимир Б. Ладински (Aнглија)

Feed Subscription

Британски искуства – современи методи на станбена изградба

Британски искуства – современи методи на станбена изградба

Почетокот на овој милиениум донесе со себе своевиден пресврт во начинот на изградба на станбените објектите во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, а коишто ги отсликуваат и глобалните трендови во оваа насока. Во голема мерка британските промени ...

повеќе »

„Куќа од кремен“ – добитник на наградата „Куќа на годината за 2015“ на RIBA

„Куќа од кремен“ – добитник на наградата „Куќа на годината за 2015“ на RIBA

На 25 ноември 2015 година беа објавени резултатите за наградата Куќа на годината 2015, на Кралскиот институт на британските архитекти (RIBA House of the Year 2015). Нововоспоставената награда Куќа на годината, под спонзорство на осигурителната куќа Hiscox Home Insurance, е ...

повеќе »

Кога собата не е соба?

Кога собата не е соба?

Веројатно треба да имате бујна имагинација за да си го замислите следново сценарио. Сте дошле во нов непознат голем град, со сето возбудување и ентузијазам којшто следува, за да отпочнете со работа или студии. Со мал буџет, малку расположливо време ...

повеќе »

Лондонското училиште Брнтвуд – добитник на Стирлинговата награда за 2015

Лондонското училиште Брнтвуд – добитник на Стирлинговата награда за 2015

Неодамна, во просториите на седиштето на Кралскиот институт на британските архитекти во Лондон се одржа свеченото доделување на јубилејната 20-та по ред Стирлингова награда за архитектура. Во конкуренција на 37 наградени проекти, од кои шест беа влезени во најтесниот избор ...

повеќе »

Радикална интеграција на практичното искуство во студиските програми по архитектура во ЕУ

Радикална интеграција на практичното искуство во студиските програми по архитектура во ЕУ

Пред десет години, на 30 септември 2005 година, беше објавена Директивата 2005/36/ЕЦ на Европскиот парламент и Европскиот совет од 7 септември 2005 за признавање на професионалните квалификации. Непосредно по објавувувањето на оваа директива, отпочнала работата на новата директива за признавање ...

повеќе »

Лисабон – Од тројна катастрофа до егземпларна обнова

Лисабон – Од тројна катастрофа до егземпларна обнова

Јули е месец на годишни одмори, а на оние повозрасните граѓани на Република Македонија и месец за сеќавање на катастрофалниот земјотрес во Скопје, којшто пред 52 години, на 26 јули 1963 година, во голема мера го разурна но и придонесе ...

повеќе »

Добриот дизајн може да биде и економичен

Добриот дизајн може да биде и економичен

Потребата од „креативни инспиративни училишта“ е следниот аспект на кампањата на Институтот, како резултат на потребата да се создадат добро обмислени училишни објекти кои ќе ги инспирираат и учениците и наставниците. Истражувањата укажале дека постои сооднос помеѓу квалитетот на училишниот ...

повеќе »

Нова кампања на RIBA – „Изгради подобра Британија“

Нова кампања на RIBA – „Изгради подобра Британија“

„Изгради подобра Британија“ (Build a Better Britain) е името на новата кампања на RIBA. Таа временски е промовирана да се совпадне со претстојните парламентарни избори закажани за 7 мај годинава. Иако до изборите има само неколку недели, неизвесноста е многу ...

повеќе »

Доделени наградите „Civic Trust“ за 2015 година – Одбележување на исклучителната архитектура

Доделени наградите „Civic Trust“ за 2015 година – Одбележување на исклучителната архитектура

На 6 март во Swan, Shakespeare’s Globe Theatre (Шекспировиот театар „Глоуб“) во Лондон, беа доделени 56-тите по ред годишни награди „Civic Trust“, а преку кои се одбележува исклучителната архитектура и проектите во доменот на изградената средина. Домаќини на овогодишната церемонија ...

повеќе »
Scroll To Top