Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1596)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

ХОЛАНДСКИ ПРОЕКТ ВО ЊУЈОРК: Рем Колхас ќе гради несекојдневен објект на Менхетн

Холандската компанија “ОМА“ планира изградба на резиденцијален објект со несекојдневен дизајн. Холандскиот архитект од светски глас Рем Колхас го објави концептот на оваа фирма за резиденцијалната зграда на 23-тата улица на Менхетн. Станува збор за комплекс на луксузни апартмани кој ...

повеќе »

ИНТЕРВЈУ СО АРХИТЕКТ АЛЕКСАНДАР СМИЛЕВСКИ


Транзицијата е време

без стандарди за проектирање

 

Image 

 

ВРЕДНУВАЊЕТО НА МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА, КАКО И ВРЕДНУВАЊЕТО НА АРХИТЕКТУРАТА ВООПшТО Е ПРАшАЊЕ НА

ИЗГРАДЕНИ КРИТЕРИУМИ И ЛИчЕН СТАВ КОН НЕА. СЕКАКО ДЕКА ВОМАКЕДОНИЈА ИМА ОБЈЕКТИ КОИ ТРЕБА ДА ГИ

ЗАчУВАМЕ ОД ЗАБОТ НА ВРЕМЕТО - ВЕЛИ АРХИТЕКТОТ АЛЕКСАНДАР СМИЛЕВСКИ КОЈ Е ОВОГОДИНЕшНИОТ 19-ТИ ПО

РЕД ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА ЗАжИВОТНО ДЕЛО НДРЕЈА ДАМЈАНОВ#, шТО ЈА ДОДЕЛУВА АСОЦИЈАЦИЈАТА НА

АРХИТЕКТИ НАМАКЕДОНИЈА (ААМ)

повеќе »

Роковите сепак не се најважни

Image
... РАБОТИТЕ НА БЕЛГРАДСКАТА ОБИКОЛНИЦА УШТЕ ДЕСЕТИНА ДЕНА

Иако завршувањето на Белградската обиколница беше најавувано за 15 октомври, работите ќе потраат уште десетина дена - соопшти градоначалникот на Белград Драган Ѓилас, кој го обиколи градилиштето на потегот Орловача - Остружница, во друштво на министрите за инфраструктура и за националниот инвестиционен план Милутин Мркоњиќ и Верица Калановиќ. Делот од Секторот 4, кој ги поврзува Орловача и Остружница, е речиси готов, но преблем е изградбата на пристапните јазли.

- Не можеме да ги обвинуваме ни изведувачите ни работниците за пробивањето на рокот, затоа што овие луѓе вредно работат полни три смени секој ден, рече Ѓилас.

повеќе »

Еврокодот 7 и геотехничките аспекти на Еврокод 8

Членовите на Друштвото за геотехника на Македонија (ДГМ), како и нивните гости од земјава и  од странство, на Меѓународниот семинар кој почна вчера во хотелот “Дрим“ во Струга, расправаат за една од најактуелните теми кај нас “Еврокодот 7 и геотехничките ...

повеќе »

Нови решенија и процедури за хуманизација на просторот

Министерот за животна средина и просторно планирање Неџати Јакупи, директорот на Агенцијата за планирње на просторт Огнен Апостолски и 17 градоначалници на скопските општини, општините од скопскиот регион и Градот Скопје потпишаа Меморандум за изработка на Просторен план на скопскиот регион во нацрт фаза. Ова е нова практика за транспарентно донесување на ваквите стратешки документи што ќе се применува и за другите просторни планови, а произлегува од новиот Закон за просторно и урбанистичко планирање.

повеќе »

УРЕДУВАЊЕ НА ЕДНО И ПОЛСОБЕН СТАН

Различните вкусови и сензибилитети ја бојат сликата за домот на различни начини, па не е секогаш лесно да се најде изглед, идеја која ќе го направи домот поубав и попривлечен и ќе ги усогласи можностите со желбите. Тоа е особено ...

повеќе »

Нов амфитеатар во византиски стил

… ЗА 3 НОЕМВРИ – ДЕНОТ НА ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА ПРИЛЕП Во прилепската населба Варош привршуваат последните градежни работи околу изградбата на амфитеатарот, кој треба да биде пуштен во употреба на 3 Ноември – Денот на ослободувањето на градот. Амфитеатарот во ...

повеќе »

Уште 10.000 ќеси за вредните собирачи

ПРОЕКТОТ ЗА СЕЛЕКЦИЈА НА ОТПАДОТ ВО ПРИЛЕП УСПЕШЕН

Проектот “Собирај пет за подобар свет“ - за примарна селекција на отпадот интензивно се реализира во Прилеп. Прифатен и поддржан од УСАИД по неговата почетна промоција низ кампањата за чии потреби е снимен и ТВ-спот со еден од македонските претставници на “Детскиот евросонг“ Денис Димоски се шири низ различни сегменти согласно динамиката за примена. Од почетокот на октомври почнаа и предавањата во основните и средните училишта низ кои на најмладите им се објаснува суштината на проектот и придобивките од селекцијата на отпадот, односно заштитата на животната средина. Оваа едукативна серија на предавања има за цел да им ја долови потребата од правилното постапување со отпадот и неговото селектирање но и штетното влијание на пластиката врз природата.

повеќе »

Водно повторно на отстрел

Image
... СО ДОЗВОЛАТА ЗА ГЕОТЕХНИЧКИ ИСПИТУВАЊА ВО ПАРК-ШУМАТА

Заканата за уништувањето на добар дел од Парк-шумата Водно повторно надвисна над Скопје откако на иницијатива на 18 советници и без никакви образложенија, Градскиот совет £ одобри на Агенцијата за државни патишта, поранешен Фонд за магистрални и за регионални патишта, да врши геотехнички истражувања во Парк- шумата Водно. Во одлуката не пишува зошто ќе се вршат тие истражувања, но советниците од опозицијата нагласија дека зад тоа се крие идејата да се сече дел од шумата на Водно за да се изгради пат до новата населба Сончев Град во Општината Сопиште. Од Агенцијата потврдија дека ќе се испитува дали може оттаму да се гради новата сообраќајница.

повеќе »
Scroll To Top