Насловна / Author Archives: Даниела Младеновска (page 551)

Author Archives: Даниела Младеновска

Feed Subscription

Донесен законот за гасоводната делница Клечовце – Штип

Донесен законот за гасоводната делница Клечовце – Штип

Парламентот  го изгласаа Законот за реализација на инфраструктурниот проект за изградба на магистрален гасовод, делница Клечовце – Блок-станица 5, во близина на Штип, по скратена постапка. Заменик министерот за финансии Ардиан Џеладини образложи дека проектот е врз основа на преговорите меѓу ...

повеќе »

Богданци меѓу најуспешните општини во енергетската ефикасност

Богданци меѓу најуспешните општини во енергетската ефикасност

Во рамките на УНДП проектот “Енергетска ефикасност преку меѓуопштинска соработка”, општината Богданци се најде во групата прворангирани 13 општини според остварените резултати. Покрај останатите седум земји вклучени во реализацијата на проектот, Република Македонија беше успешно претставена како земја која може да ...

повеќе »

Производството на месо ја загрозува животната средина

Производството на месо ја загрозува животната средина

Во земјоделството се троши 70% од расположивата слатка вода во светот, а дури 1/3 од оваа количина се троши во сточарството. Интензивното производство на месо и млеко ширум светот, предизвикува огромна штета на животната средина. Ова е главната поента од ...

повеќе »

Европа согласна за Јужен поток, без ревизија

Европа согласна за Јужен поток, без ревизија

Европската комисија и Русија ќе бараат заедничко решение за Јужен поток, без ревизија на меѓудржавните спогодби со земјите низ кои минува гасоводот. Информацијата е потврдена од претставници на руското Министерство за енергетика и европскиот комесар за енергетика Гинтер Етингер. Русија ...

повеќе »

Зелените ја продолжуваат правната битка против термоцентралата Plomin C

Зелените ја продолжуваат правната битка против термоцентралата Plomin C

Здружението Зелена акција поднесе тужба до Уставниот суд, со што ја продолжува правната битка против ТЕ Plomin C, на увозен јаглен, лоцирана на полуостровот Истра во Хрватска. Со оваа тужба влегуваат во нова фаза од кампањата против овој проект за ...

повеќе »

Нема веќе бесплатен гас за граѓаните на Туркменистан

Нема веќе бесплатен гас за граѓаните на Туркменистан

Туркменистанскиот претседател Бердимухамедов изјави дека ќе стави крај на неограниченото снабдување на граѓаните со бесплатен гас во централноазиската држава, која е богата со енергетски ресурси. Туркменистан се наоѓа на четвртото место во светот според резервите на природен гас. Снабдувањето на ...

повеќе »

ИПА проект за заштита на Дојранско Езеро

ИПА проект за заштита на Дојранско Езеро

Градоначалникот на општина Дојран, Борче Стамов, престојуваше во Грција, во работна посета на општина Кукуш. Целта на оваа средба беше потпишувањето на партнерскиот договор меѓу двете општини за реализација на ИПА проектот „Заштита на животната средина на Дојранско Езеро и општина ...

повеќе »

ЕУ очекува половичен успех во намалувањето на емисијата на CO2

ЕУ очекува половичен успех во намалувањето на емисијата на CO2

Напорите на Европската Унија во насока на намалување на емисијата на јаглерод диоксид во енергетскиот сектор ќе дадат само поливични резултати, бидејќи штетните емисии ќе бидат намалени само за половина од проектираната потребна количина која би го ограничила глобалното затоплување ...

повеќе »

Морското дно крие опасен отпад

Морското дно крие опасен отпад

Милиони тони бојни отрови и бомби во процес на разградување кој трае со децении, лежат на дното на морињата ширум светот. Во последните 40 години, над 100 туристи се здобиле со сериозни опекотини предизвикани од навидум бели камчиња кои ги ...

повеќе »
Scroll To Top