Насловна / Архитектура / Реставрација на црквата Колумбо од 1942 година, проект на студиото Луи Џојнер

Реставрација на црквата Колумбо од 1942 година, проект на студиото Луи Џојнер

Архитектите на Louis Joyner извршија реставрација на кулата на црквата Колумбо, во Индијана, САД. Постоечккиот објект, дело на дуото Елиел и Еро Сааринен во 1942 година, се смета за прва црква во модерен стил во Соединетите Држави и национален историски споменик од 2000 година. Доказите рефлектирани во црквата од претходните реконструкции овозможуваат да се добие увид во структуралните проблеми со кои се соочувала низ годините.

19 11 5-copy-0

Во 2019 година, по неколкуте барања за обнова, беше прифатено барањето за реставрација на четирите главни делови: поправка на горните 15 метри (50 стапки) на „Саат кулата“, реконструкција на „Зипер“, внатрешни поправки и вентилација.

За да се изврши реставрацијата, студиото Louis Joyner Architect предложи отстранување на источните и западните ѕидови на кулата и нивна обнова со поддршка од бетонски блокови; да се замени обвивката на северната и јужната фасада и нивните парапети. Пластичните панели во отворите беа заменети со варовник од Индијана издлабен во текстурата на оригиналниот бетон. Кај „Zipper“, фронтот со отвори на западната страна на кулата, надвратниците беа повторно изградени и беа воведени нови панели за да се афирмира автентичноста на оригиналниот дизајн.

1-copy-0 9 8-copy-0 17

22

Истовремено, во внатрешноста се санираа оштетените бетонски површини и тули и беа заменети рѓосаните челични елементи како и замена на оригиналните решетки со пластични панели што ја попречуваа вентилацијата. Извршена е и поправка на пукнатините и варовникот; замена на тули, цистерна пумпа и покривна мембрана, како и реставрација на дрвената врата Сааринен.

Интервенцијата беше реализирана поради придонесите во кампањата Save Our Tower од поединци и грантови од Фондацијата за семејството Џефрис, Save America’s Treasures и Службата за национални паркови.

Во ноември 2023 година во Колумбус, Индијана, првото христијанско црковно собрание, заедницата на Колумбо и поддржувачите од целата земја го прославија завршувањето на првата сеопфатна реставрација на иконичната кула на црквата. Со музичка церемонија, одржана во светилиштето на црквата, во која беа споменати кулите од целиот свет, вклучувајќи ги Ајфеловата кула, Лондонскиот мост, Кривата кула во Пиза и Рапунзеловата кула, Првото христијанско раководство, им се заблагодари на собранието и на сите оние кои го поддржа осуммесечниот проект за реставрација вреден 3,2 милиони долари, кој започна во 2022 година и заврши во декември 2023 година.

Објектот ја илустрира генијалноста на Саариненс по однос на архитектонската композиција и урбаниот дизајн. Односот на објектот со нејзината кула и отворениот простор на локацијата, како и начинот на кој целокупната работа се поврзува со околното урбано ткиво, се едни од најсилните страни на структурата.

Кулата е вертикална поента висока 166 метри со шест нивоа над земјата и подземни простории. Тоа е масивна структура; ѕидовите се целосно од тула со димензии (29″ и 17″). Подовите се бетонски со челични аголни носачи. Врвот на кулата е саат-комората, чиишто источни и западни страни се формираат со решетка од 122 сантиметри. Тие првично беа исполнети со префабрикувани бетонски огради, подоцна заменети со пластични панели. Серија слични отвори се протегаат вертикално и на западната страна.

Во 2014 година, на барање на доверителите на црквата, архитектот Луис Џојнер (LJA) со LJ Engineering и The Engineering Collaborative (TEC) подготвија извештај за состојбата на целиот кампус на Првата христијанска црква. Овој извештај ја идентификува кулата како најголемата и најкомплексната од елементите во фокусот. Меѓу проблемите забележани во извештајот беа големи пукнатини во ѕидарството, прекумерна количина на вода во внатрешноста и многу ‘рѓа низ целата површина.

Во 2018 година, беа забележани алармантни пукнатини во кулата кои се чинеше дека се нови или се прошируваат, што ќе резултира со нова проценка претставена пред доверителите во февруари 2019 година, која бараше опфат на реставрација поделен во четири главни делови; стабилизација и поправка на горните 15 метри (нивото „Комора на часовникот“); реконструкција на „ципер“; внатрешни поправки, вентилација и контрола на водена пареа.

Прво, решетката на отворите на источната и западната страна на врвовите на кулата првично била исполнета со готови бетонски решетки. За жал, проектот се придвижил, при што се создале големи пукнатини во сите четири ѕида. Ова предизвика навлегување на вода, што резултираше со дополнително оштетување на ѕидната површина. Стабилизацијата и поправката на горните 15 метри (50 стапки) (нивото „Комора на часовникот“) вклучувала: отстранување на источниот и западниот ѕид, отстранување на фурнирот од тули на северната и јужната страна и демонтирање на парапетите. Источната и западната страна беа обновени со подлога од бетонски блок давајќи им ја рустичноста која недостигаше.

Во одреден момент, веројатно околу 1960 година, бетонска „лепенка“ги спојуваше северниот и западниот ѕид. Структурната поправка беше ефикасна, но сите надвратници беа сериозно оштетени од инфилтрација на влага и беа заменети. Реставрацијата вклучува обнова на надвратниците и инсталирање на нови панели во склад со оригиналниот дизајн.

Конечно, оригиналните бетонски профили овозможуваат имплементирање на ефикасен систем за  вентилација на објектот. Дополнителна топлина се користи во моменти кога е најголема веројатноста да се појави кондензација.

Средствата за овој проект беа собрани и локално и глобално преку кампањата „Зачувај ја нашата кула“, која помага во развојот на историски места за непрофитни организации во неколку мали градови. Фондацијата за семејството Џефрис го наведе исклучителното планирање и лидерство на проектот во понудата на овој грант. Другото финансирање на проектот, исто така, вклучуваше грант од 500.000 американски долари за Save America’s Treasures во износ од 500.000 американски долари од Службата за национални паркови и грант од 250.000 американски долари од Националниот фонд за свети места.

Фондацијата Landmark Columbus се грижи, го слави и промовира културното наследство на Колумбус, Индијана. За да ја исполни својата мисија, Фондацијата Landmark Columbus води три локално ангажирани и глобално поврзани програми кои се испреплетени по своето влијание и вмрежување: Landmark Columbus, Exhibit Columbus и Columbus Design Institute.

Херитиџ фондот е формиран во 1976 година како фондација на заедницата со цел да ја продолжи традицијата на дарување преку обезбедување можност за сите граѓани да подаруваат и да основаат добротворни фондови во корист на локалната заедница.

Испрати коментар

Scroll To Top