Насловна / Архитектура / Дали компјутерите ќе успеат да ги заменат архитектите ?

Дали компјутерите ќе успеат да ги заменат архитектите ?

 Ова е прашање што наскоро ќе си го поставуваме многу почесто. OutlineAl  штотуку ја претстави првата вештачка интелигенција во светот која создава концепти за хотели. Нејзините резултати покажуваат дека во дури  84% од случаите концептите се еднакви или подобри од  оние на архитектите, добиени во дел од времето потребно на човекот. Покрај тоа, сето тоа е уште поизненадувачки бидејќи создавањето шематски дизајни се смета за 100% креативна работа, каде архитектите треба да се истакнат пред компјутерите.

„Нашиот алгоритам ја користи предноста на компјутерската моќ. За човекот, создавањето шематски дизајн на зграда бара креативност – затоа што можеме да дојдеме до десетина, најмногу неколку десетици различни решенија за еден имот. Затоа, добриот архитект мора да има просторна имагинација и искуство – да знае како да замисли понатамошна градба. На компјутерот не му е потребна имагинација, бидејќи создава десетици дизајни во секунда и за 15 минути може да создаде десетици илјади од нив. Вештачката интелигенција не погодува кое решение е најсоодветно. Единствено прави селекција од сите можни решенија врз база на алгоритми“, вели д-р. инж. Арх. Јан Цуџик, чиј тим работи на развој на алгоритмот “.

1_resize

Зошто OutlineAI се фокусираше на уредување на хотелски соби и нивно максимизирање?

„Ова е најважното прашање што го поставуваат сопствениците на имот или инвеститорите кои размислуваат да градат хотел. Бројот на соби е директен показател за тоа колку вреди имотот или дали е исплатливо да се изгради хотел или не. На пример, во Сан Франциско, секоја хотелска соба генерира околу 100.000 американски долари годишно. Додавањето на неколку единици на секој кат ќе ги зголеми приходите за милиони долари. “ – објаснува Алан Шаварски, еден од основачите – „

Ова не е единствената употреба на нашата вештачка интелигенција. Исто така, ви овозможува да го анализирате типот на хотел што треба да го изградите, а кој ќе донесе поголем профит. Собата во хотел со 5 * ќе има повисока дневна цена отколку во 3 *, но единиците исто така ќе бидат поголеми и локацијата ќе одговара на многу помалку од нив. Така може да Ви изгледа дека изнајмувате соба поевтино, но поради високата сума на приходите кои ќе ги остваруваат истите, ќе чинат многу повеќе од оние на самиот објект. “

2_resize

Дали компјутерите можат да го заменат дизајнот на архитектите? 

Не се работи само за профит. Луѓето сакаат да живеат и да останат во центарот на градот затоа што сакаат пристап до ресторани, музеи, култура и други луѓе. Алгоритмите овозможуваат максимално искористување на просторот, а тоа не го прават на сметка на условите за живеење и намалување на просториите до микроскопски големини, туку преку нивното попаметно уредување.

Останува прашањето, сепак, дали компјутерите на крајот ќе ги заменат архитектите? „Не, затоа што сепак ќе бидат потребни луѓе за да го детализираат концептот, да ги проверат распоредите за дизајнирање на декор, а потоа да ја надгледуваат изградбата. Повеќе и повеќе ќе има решенија кои го скратуваат времето што ќе им биде потребно на архитектите да ја завршат својата работа и на крајот ќе профитираат од нивното користење.

3_resize

Дали вештачката интелегенција ќе ја извојува победата? 

„Неверојатно е што луѓето почнуваат да учат од нашата вештачка интелигенција. Имаме архитекти, чии проекти беа искористени за тестирање на нашите алгоритми. Многумина од нив, откако подобро ќе го решиме недвижниот имот, сакаат повторно и повторно да се обидат да се соочат со компјутерот. Повеќето од нив на крајот почнуваат да го имитираат компјутерот во некои аспекти, обидувајќи се, на пример, да ги ротираат ходниците под различни агли како нашата вештачка интелигенција – вели Јан Цуџик и додава –“

Сега сме на неверојатно место во архитектурата. Компјутерите немаат човечко искуство во дизајнирање, па немаат предрасуди, размислување наметнато низ годините, за тоа како треба да изгледа зградата.  Тие гледаат на секој недвижен имот како мало дете – со свежи очи. Ова конечно може да го промени начинот на кој луѓето сметаат дека треба да изгледа една зграда. Благодарение на компјутерите, имаме и шанса да погледнеме одново и да видиме дали фактот што го правиме истото со стотици години е резултат на најдоброто што го можеме или штотуку се адаптираме на трендовите. ”

4_resize

Испрати коментар

Scroll To Top