Насловна / Архитектура / Coworking простор на студиото Даниел Модол, Барселона

Coworking простор на студиото Даниел Модол, Барселона

Ново време, нови употреби, нов живот за зградите во една од најинтензивно трансформираните населби во Барселона, сегашната област 22@Barcelona, ​​каде што зградите имаат симболични бизниси, како што е старата продавница за хардвер Балиус (основана во 1914 година) Отворени повеќе од еден век во она што претходно беше познато како индустриска зона на населбата Поблену во Барселона, сега се обновени и ажурирани.

3

Петкатницата во која е сместена продавницата за хардвер Балиус, претходно беше трансформирана во 1970-тите со метална конструкција и е реновирана од архитектот Даниел Модол урбанизам+архитектура.

Новата програма на зградата е coworking простор кој ги зачувува деталите на старата зграда, прилагодувајќи ја интервенцијата на обемот и материјалноста на станбената средина, користејќи традиционални материјали како керамика, железо и дрво.

13

Проектот е замислен според критериумите за одржливост, заштеда на енергија и удобност, кои му ја донесоа LEED Gold сертификатот.

Рехабилитацијата предложена за 1.756 корисни м² од зградата преименувана во LOOM hardware coworking, спроведена од Даниел Модол, започна со отстранување на додадената фасада, за да се вреднува постоечката метална конструкција на старата зграда која е оставена во слична зелена боја на оригиналот, проектирајќи растителна фасада со индустриски метални жардинери, поставувајќи го во позадина затворањето на изводлива фасада со столарија од природно дрво и стакло за приземјето и следните три ката.

14

13

Почнувајќи од четвртиот кат, обемот на зградата се враќа назад за да се создаде хибриден надворешен простор до кој се пристапува од различни сали за состаноци на четвртиот кат и голема тераса на петтиот кат. Зградата има вкрстена вентилација благодарение на создавањето на мал двор во старите скали. Задната фасада има голема дупка за осветлување направена од павер.

17 12 11 9 10

Зградата е дизајнирана според критериумите за одржливост, при што заштедата на енергија и употребата на локални материјали се најважни, давајќи им приоритет на оние што може да се најдат во околината на зградата со цел да се намали отпечатокот на CO2. Нагласена е зелената боја на внатрешната структура на објектот, користејќи ја низ бравите на објектот.

Зградата има стапка на повторна употреба од 62%, заштедува 48% од водата и речиси 10% од енергијата доаѓа од фотоволтаични панели инсталирани во неа. Дополнително, тој е поврзан со урбаната топла и ладна мрежа (DHC) и со пневматската мрежа за собирање отпад. LOOM Ferretería е глобална рехабилитација и промена на употребата на старата индустриска зграда окупирана од историската продавница за хардвер Балиус, основана во 1914 година, каде што практично се што е потребно за изградба може да се најде на продажба.

4 8 7 1

Станува збор за петкатна зграда, реновирана во 1970-тите, со метална конструкција и каталонски свод што и дава уникатен карактер, поради што во проектот е одлучено да се зачуваат овие два детали од старата зграда. Остатокот од интервенцијата е прилагоден на обемот и материјалноста на станбената средина, користејќи традиционални материјали како керамика, железо и дрво.

Главната фасада беше отстранета за да се подобри постоечката структура и да се направи видлива однадвор со уникатен резултат, бидејќи во Барселона, поради проблеми со изолацијата пред сè, структурата обично е скриена. Внатрешната фасада усвојува класична галериска типологија со столарија од природно дрво и стакло на која е издигната растителна фасада со индустриски метални жардинери, кои додаваат виталност на композицијата на објектот и му даваат на објектот речиси домашен карактер. Додадено на фактот дека се работи за изводлива фасада, која корисниците можат да ја отворат на секој од катовите, тие ја разликуваат оваа заедничка работа меѓу деловните згради во Барселона, кои се поуниформирани и исклучени однадвор.

На четвртиот кат се создава назадување на фасадата, генерирајќи надворешен простор и различни сали за состаноци се поставени како хибриден простор со можност за интеракција со надворешноста. На останатите катови, и природна светлина и вентилација се обезбедени од отворите во главната фасада, создавањето на двор во старите скалила и задната павер фасада.

15 16

Сите употребени материјали се благородни и локални, давајќи им приоритет на оние што лесно се наоѓаат околу зградата со цел да се почитува непосредната станбена средина и да се скротат овие нови типови на згради вградени во соседството. Зелената боја која постои во голем дел од внатрешната структура на објектот е обновена и нагласена, користејќи ја низ структурата и бравите на објектот.

Новото coworking е проектирано според критериумите за одржливост, при што заштедата на енергија и удобноста на корисникот се неопходни за да се создаде одржлив работен простор, кој има LEED Gold сертификат. Зградата има стапка на повторна употреба од 62%, заштедува 48% од водата и речиси 10% од енергијата доаѓа од фотоволтаични панели инсталирани во неа. Дополнително, тој е поврзан со урбаната топла и ладна мрежа (DHC) и со пневматската мрежа за собирање отпад.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top