Насловна / Арт и дизајн / Легендарниот руски фотограф Александар Родченко

Легендарниот руски фотограф Александар Родченко

Александар Михајлович Родченко (1891 – 1956) бил руски и советски уметник, скулптор, фотограф и графички дизајнер. Тој e еден од основачите на конструктивизмот и рускиот дизајн; бил оженет со уметницата Варвара Степанова.

Александар Михајлович Родченко

Родченко бил еден од најсестраните конструктивистички и продуктивни уметници што се појавиле по Руската револуција. Работел како сликар и графички дизајнер пред да се сврти кон фотомонтажа и фотографија. Неговата фотографија е општествено ангажирана, формално иновативна и спротивна на сликарската естетика. Загрижен за потребата од аналитичко-документарни фото серии, тој често ги снимал предметите од чудни агли за да го шокира гледачот и да го одложи препознавањето. Запишал: „Мора да се снимат неколку различни снимки на субјектот, од различни точки на гледање и во различни ситуации, како да се испитува во круг наместо да се гледа низ истата клучалка повторно и повторно“.

Варвара Степанова

Александар Родченко е роден на 5 декември 1891 година во Санкт Петербург. Неговиот татко работел како театарски реквизитер и бил категорично против неговиот син да започне уметничка кариера, посакувал Александар да има „нормална“ професија. На барање на неговиот татко, Родченко добил специјализирано образование, па дури и работел неколку години како протетичар. Но, откако одлучил да ја прекине својата праксата, на 20-годишна возраст се запишал на Уметничката школа во Казан, по дипломирањето, отишол да се дообразува во училиштето Строганов. Од 1920 до 1930 година, Родченко бил професор во неколку уметнички образовни институции. 1930-1931 година учествувал во создавањето на фото-асоцијацијата Листопад.

Дете слуша радио, 1929

1932-1935 работи како дописник во издавачката куќа Изогиз. Во овој период Родченко ја создал својата дебитантска серија спортски фотографии. Од 1935 до 1938 година, бил член на уредничкиот одбор на списанието Советска фотографија и почнал да се специјализира за снимање спортски настани. Една од најпознатите фотографии на авторот од тие години е „Спортска колумна“.

Спортска колумна, Динамо спорт клуб, 1935

Во 1938-1940 година, Родченко направил проект за советскиот циркус, но поради избувнувањето на војната, фотографиите никогаш не се објавени. За време на воените години, тој бил евакуиран, работел како главен уметник на Домот на техниката. Од 1945 до 1955 година, Родченко дизајнирал бројни албуми посветени на историски настани, а креирал и голем број пропагандни постери. Во 1951 година, поради несогласувања со раководството, бил исклучен од Сојузот на уметници, но три години подоцна бил вратен на функцијата.

Мајаковски

Александар Родченко бил повеќеслојна личност. Тој не е само фотограф, туку и сликар, дизајнер и учител. Најголемата популарност ја стекнал благодарение на фотографиите, кои по техниката и идејата биле значително пред своето време.

Улица, Москва, 1932

Мајсторот не препознавал канони и правила, создал свој стил, кој е вклучен во учебниците за време на животот на авторот. Најпознати, направени во спротивност со догмите на фотографската уметност од тие години, се остро документарното дело „Портрет на мајката“, како и серијата фотографии на Владимир Мајаковски и Лили Брик.

Портрет на мајка, 1924

Утро во станот на Владимир Мајаковски и Лили Брик на улицата Гендриково, 1926

Мајаковски, 1926

Лила Брик, голема љубов и муза на Мајаковски, 1926

Понекогаш пристапот на Родченко бил премногу прогресивен за неговото време, некои од неговите дела биле подложени на низа критики. Така, познатата слика „Пионер трубач“ била препознаена како политички некоректна – според критичарите, момчето на фотографијата е покажаноо дека е „дебел буржуј“ што не соодветствувало со духот на советската пропаганда.

Пионер трубач, 1930

Во 1930-тите мајсторот снимал материјал за изградбата на Беломорскиот канал и тоа ја разнишало неговата светла верба во праведноста на социјализмот, а со тоа и неговата желба да се занимава со пропагандна работа. Затоа се заинтересирал за жанрот спортска фотографија и постигнал сериозен успех.

Беломорски канал, 1933

Во спортската фотографија, Родченко можел целосно да го искористи стилот кој подоцна станал негов заштитен знак -. Овој пристап овозможил да се „оживее“ и да се направи интересна дури и најбаналната работа.

Скокач, 1934

Едно од најпопуларните дела на Родченко е сликата „Девојка со канта за полевање“, на која е прикажана неговата ученичка Евгенија Лемберг. Ова ремек дело доби светско признание и продадено е на аукцијата на Кристи во 1994 година за 115.000 фунти.

Девојка со канта за полевање, 1934

Родченко напишал дека сака да создаде фотографии што никогаш претходно не се снимени; оние кои ќе изненадат и восхитуваат, одразувајќи го самиот живот во неговата едноставност и сложеност. Несомнено, тој успеал, а фотографиите направени од мајсторот го заслужија правото да бидат испечатени во која било современа книга за фотографија.

Скали, 1930

Спортска парада, 1934

Утрински вежби на кровот на студентскиот дом во Лефортово, 1932 

Ленинградски проспект, 1929

Чамци, 1926

Oсип Брик, руски писател, 1924

Пионерка, 1930

Скок со стап, 1937

Огнен бег, 1925

Александар Родченко и Варвара Степанова, 1923

Испрати коментар

Scroll To Top