Насловна / Вести / Еколошки урбанизам: помирување на градот и неговата околина

Еколошки урбанизам: помирување на градот и неговата околина

Според архитектот и истражувач Патриша Акинага, еколошкиот урбанизам се појавил кон крајот на 20 век како стратегија за создавање на промена на парадигмата во урбаниот дизајн.

За разлика од другите претходни движења, во еколошкиот урбанизам архитектурата не е структурен елемент на градот, а самиот пејзаж е.

ekoloski

Со други зборови, тоа би значело дека зелените површини не треба да постојат само за да ги разубават просторите, туку и како вистински инженерски артефакти со потенцијал, на пример, да ја навлажнуваат, задржуваат и третираат дождовницата.

Во својот објавен текст, Акинага го цитира архитектот и истражувач на пејзажот Даглас Фар кога вели дека еколошкиот урбанизам создава сценарио за нов, поурамнотежен и подобар начин на живот, пишува ArchDaily.

ekoloski1

За да го постигне идеалот за еколошки урбанизам, Фар поставува пет основни насоки:

–          Задебелување: олабавување на почвата и намалување на поместувањето.

–          Одржливи коридори: одржливо патување низ мрежата на јавен превоз и интермодални еколошки коридори.

–          Еколошки населби: маалски единици со различни продавници, јавни површини поврзани со патни системи, обезбедување пристап до основните потреби преку кратки прошетки.

–          Пристап до природата: создавање квалификувани зелени површини како што се спортски терени, плоштади, паркови и социјални градини.

–          Згради со високи перформанси и зелена инфраструктура: Инфраструктурите имаат мала потрошувачка на енергија и емисии на јаглерод диоксид, или преку технологија или преку специфични стратегии како што се дождовни градини или интензивно пошумување.

ekoloski2

И покрај добро воспоставената теорија, еколошкиот урбанизам во пракса е критикуван за често конфигурирање на нејасно дефинирана идеја материјализирана во серија скапи проекти направени за комерцијални, а не за еколошки цели, задоволувајќи ја некогашната амбиција да се инвестира во технологија и одржливост без да се презентира глобално применлив пристап.

Секако, сите критики можат да бидат валидни за да не бидеме заведени од идејата за одржливост, но, без намера да генерализираме, има и многу интересни проекти кои на еколошкиот урбанизам му пристапуваат како на помирување на градот и неговата околина.

Постојат неколку примери кои можат да ја потврдат оваа констатација.

RAINWATER SPRING PARK ВО КИНА

Како може да се зачува речиси изумреното мочуриште во средината на градот, а неговите еколошки и биолошки процеси се нарушени од урбаниот контекст? И кој е најекономичен начин да се справите со толку прекрасен пејсаж?

ekoloski3

Решението е да се трансформира изворот во мултифункционален парк што ќе ја собира, филтрира и складира дождовницата, притоа обезбедувајќи нови рекреативни и естетски искуства за градот.

ЗЕЛЕН КОРИДОР ВО КОЛУМБИЈА

За да се справат со затоплувањето, властите во Меделин во Колумбија претвориле 18 улици и 12 пловни патишта во зелени засолништа.

ekoloski4

Проектот Зелени коридори го промовира пошумувањето на овие патишта, со што е овозможено намалување на акумулацијата на топлина во урбаната структура на градот со над два милиони жители.

УРБАН ПАРК GUAÍBA ORLA ВО ПОРТО АЛЕГРЕ

Овој пејзажен проект во Бразил е проектиран во врска со еколошките аспекти на ова речно живеалиште и се стреми повторно да ги воведе автохтоните видови во животната средина, промовирајќи ја нивната регенерација.

ekoloski5

Преостанатата автохтона вегетација останува почитувана од изградените елементи распоредени околу неа.

Генерално, проектот функционира не само како план за регенерација, туку како отворена, жива и одржлива средина за едукација за животната средина.

ПРОЕКТ ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА НА ВОДА ВО СИДНЕЈ ПАРК

Оваа иницијатива е дел од досега најголемиот еколошки проект на градот Сиднеј, спроведен во соработка со австралиската влада преку Националниот план за урбана вода и бигор.

Тоа е интегрална компонента на планот „Одржлив Сиднеј 2030“, кој настојува да обезбеди 10 отсто вода со собирање и таа да се користи во паркот.

ekoloski6

Испрати коментар

Scroll To Top