Насловна / Екологија / Стоп за експлоатацијата на фосилни горива?

Стоп за експлоатацијата на фосилни горива?

Австралиските стручњаци сметаат дека околу 80% од светските резерви на фосилни горива не треба да бидат експлоатирани, со цел да се избегнат климатските промени. Сегашните количини на јаглерод во познатите светски резерви на фосилни горива, би емитувале 286 милијарди тони CO2.

eksploatacija-na-fosilni-goriva

Со цел да се избегнат климатските промени, стручњаците процениле дека е неопходно најголем дел од резервите на фосилни горива воопшто да не се експлоатираат, а тоа особено се однесува на јагленот. Секако, ова претставува голем удар за светскиот пазар на јаглен кој долгорочно ќе се соочи со сериозен притисок.

Еден коментар

  1. Не точно
    перфектно

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top