Насловна / Author Archives: Самоел Хорват (page 5)

Author Archives: Самоел Хорват

Feed Subscription

Рокот за поставување филтри на фабриките-загадувачи истекува за три дена

Рокот за поставување филтри на фабриките-загадувачи истекува за три дена

  Три дена пред истекот на рокот, 1 април, за ставање на филтер за заштита од опасните ПМ честички, големите индустриски капацитети од Министерството за животна средина бараат одложување. Југохром Феролајн ДОО-Јегуновце овој месец побара пролонгирање на рокот, фабриката Макстил ...

повеќе »

Град Скопје со пролетна акција на доделување садници

Град Скопје со пролетна акција на доделување садници

  Градот Скопје ја продолжува традиционалната пролетна акција за доделување садници на сите заинтересирани урбани месни заедници, куќни совети и образовни институции. Во оваа акција Градот ќе додели 1.500 листопадни и зимзелени садници.   Заинтересираните урбани месни заедници, куќни совети ...

повеќе »

Изградбата на пречистителната станица во Гевгелија доцни

Изградбата на пречистителната станица во Гевгелија доцни

  Иако беше најавено дека изградбата на пречистителна станица за отпадни води во Гевгелија ќе заврши до 2014 година, сегашната етапа од остварувањето на зафатот говори дека тој не е ниту почнат да се гради на терен. Деновиве се одржа ...

повеќе »

Реконструкција на Спомен костурницата во Велес

Реконструкција на Спомен костурницата во Велес

  Реконструкцијата на Спомен костурницата е во завршна фаза, а истата државата ќе ја чини над 80 илјади евра. Целосно ќе биде обновен ентериерот како и екстериерот на објектот, најави Министерството за култура. - Состојбата со кровот на објектот беше ...

повеќе »

Нов систем за наводнување во Струмичко

Нов систем за наводнување во Струмичко

  Земјоделците од струмичките села Куклиш, Градско Балдовци, Сачево и Свидовица ќе добијат нов систем за наводнување на површините засадени со градинарски култури, со кој ќе се реши долгогодишниот проблем со недостиг на доволни количества вода за полевање. Со проектот ...

повеќе »

Прва македонска термоелектрана на биогас во Тетово

Прва македонска термоелектрана на биогас во Тетово

  Министерот за економија Ваљон Сарачини денеска ја посети локацијата во тетовското село Требош, каде во моментов се гради првата термоелектрана на биогас во Македонија. Со органските отпадоци од преработката на месните производи од компанијата „Везе Шари“, на годишно ниво ...

повеќе »

Развој на планинско одморалиште на Галичица

Развој на планинско одморалиште на Галичица

  МЕПСО објави Покана за пројавување интерес од приватните компании за инвестирање во идниот скијачки центар и одморалиште во Националниот парк „Галичица“. Заинтересираните во периодот до 30 јуни треба да го достават својот концепт за развој на проектот, големината на ...

повеќе »

Енергетските објекти привлечни за приватниот капитал

Енергетските објекти привлечни за приватниот капитал

  Интересот за инвестирање во енергетски објекти што ја искористуваат обновливата енергија не спласнува. Најновите податоци на Агенцијата за енергетика покажуваат зголемување на бројот на соларни електрани и мали хидроелектрани во земјава. Во Регистарот на електроцентрали што произведуваат електрична енергија ...

повеќе »

Нови пешачки зони во центарот на Скопје

Нови пешачки зони во центарот на Скопје

  Општина Центар во текот на наредните месеци ќе работи на неколку проекти со кои ќе се зголеми јавниот простор наменет за граѓаните. Во текот на април треба да стартува изведбата на боемската улица во Дебар маало, која ќе се ...

повеќе »
Scroll To Top