Насловна / Author Archives: Самоел Хорват (page 3)

Author Archives: Самоел Хорват

Feed Subscription

Мерки за енергетска ефикасност во јавните објекти во Велес и Прилеп

Мерки за енергетска ефикасност во јавните објекти во Велес и Прилеп

 Македонските градови Велес и Прилеп, во соработка со три грчки општини, ќе го реализираат проектот за имплементација на мерките за енергетска ефикасност во јавни објекти, поддржан од ИПА фондовите за прекугранична соработка на ЕУ. Од планираните 800.000 евра, за двете ...

повеќе »

Реконструкција на манастирскиот комплекс Зрзе

Реконструкција на манастирскиот комплекс Зрзе

 Со санацијата на североисточниот бедем на манастирскиот комплекс Зрзе, Прилепско, продолжува проектот за заштита на овој значаен споменик на културата, соопшти денеска Министерството за култура. Оваа етапа следи по веќе комплетираната реконструкција на владичиниот конак, а во моментов во завршна ...

повеќе »

Градскиот базен во Штип ќе прерасне во спортско-рекреативен центар

Градскиот базен во Штип ќе прерасне во спортско-рекреативен центар

 За два месеци треба да заврши изработката на проектната документација за регионалниот спортско–рекреативен центар „Брегалница“, кој е предвидено да се гради кај Градскиот базен во Штип. Центарот за развој на Источниот плански регион потпиша договор во вредност од 1.296.289 денари ...

повеќе »

Јавниот градски превоз во Прилеп започнува со работа

Јавниот градски превоз во Прилеп започнува со работа

 По неколкумесечно одложување на проектот од страна на локалната самоуправа, јавниот градски превоз во Прилеп денеска стартуваше со работа. Јавното претпријатие за просторно и урбанистичко планирање (ЈП за ПУП) е организатор на проектот, кој се состои од три градски линии ...

повеќе »

Нов комплекс згради во Клинички центар

Нов комплекс згради во Клинички центар

 Старата зграда на Kлиниката за гинекологија, подигната пред Втората светска војна, заминува во историјата. Заедно со Интерните клиники, кои исто така наскоро ќе бидат урнати, оваа зграда беше една од најстарите во клиничкиот блок, но и во целото Скопје. Има ...

повеќе »

Нов парк во населба Капиштец

Нов парк во населба Капиштец

 Општина Центар продолжува со проектите за обнова на зелените површини во централното подрачје на главниот град. Тетовската компанија „АК Инвест“ е избрана да го реализира зафатот за реконструкција на паркот во населбата Капиштец, кој вклучува поставување на урбана опрема, детски ...

повеќе »

Нова фонтана и спомен-обележје во центарот на градот

Нова фонтана и спомен-обележје во центарот на градот

 На местото на старата жолта зграда на ВМРО-ДПМНЕ  се издигна осумкатен објект до кој странично се исправи и кула. Последните три ката од осумкатницата ќе бидат наменети за канцеларии за партискиот претседател Никола Груевски и неговите соработници. Дали и за ...

повеќе »

Нови ски патеки и жичница на Водно

Нови ски патеки и жичница на Водно

 Ски патеката на Водно, која градската власт неколку години наназад ја најавуваше како капитален проект и нова туристичка понуда на метрополата, сепак ќе се реализира, а со неа ќе стопанисува ЕЛЕМ. Оваа компанија веќе има искуство со менаџирење на вакви ...

повеќе »

Реконструкција и надградба на Министерството за транспорт

Реконструкција и надградба на Министерството за транспорт

 Продолжува надградбата на објектот на Министерството за транспорт и врски, а деновиве се започна и со монтажа на металната конструкција за дополнителните два ката. Покрај надградбата во висина, седиштето на ова министерство ќе добие и нова „барокна“ фасада, нов главен влез ...

повеќе »
Scroll To Top