Насловна / Author Archives: Самоел Хорват

Author Archives: Самоел Хорват

Feed Subscription

Нови договори за промена на фасадите во центарот на Скопје

Нови договори за промена на фасадите во центарот на Скопје

  За изведба на пет неокласични и барокни фасади на постојни објекти во строгиот центар на Скопје ќе се потрошат вкупно 80.043.287 денари или околу 1,3 милиони евра. Градот продолжува со склучување нови договори за реконструкција на фасадите на препознатливи ...

повеќе »

Пет нови објекти во Зоолошката градина во Битола

Пет нови објекти во Зоолошката градина во Битола

  Градежната компанија „Стентон градба“ ќе ги изведува петте нови живеалишта за лавот, тигарот, мајмуните, мечката и рисот, како и фармата за останатите животни во Зоолошката градина во Битола. Проектот треба да се реализира во временски период од еден и ...

повеќе »

Цените на становите паѓаат а данокот на имот останува ист

Цените на становите паѓаат а данокот на имот останува ист

 Во последните две-три години цената на становите се намалила за околу 19 отсто, но тоа, сепак, не влијаеше врз основицата кај данокот на имот. Граѓаните се жалат дека со години добиваат решенија со ист износ, без оглед колку се намалила ...

повеќе »

Проширување на улицата „Даме Груев“ во Скопје

Проширување на улицата „Даме Груев“ во Скопје

 Улицата „Димитрие Чуповски“ што минува кај „Рекорд“ ќе стане пешачка зона, а целокупниот сообраќај ќе се пренасочи кон улицата „Даме Груев“, на потегот од раскрсницата кај трговскиот центар „Палома Бјанка“ до Собранието на Р.М. Оваа првична замисла на Градот Скопје ...

повеќе »

Санација на објектите на универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип

Санација на објектите на универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип

 Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип ја стартуваше реализацијата на шест проекти за санација и адаптација на објектите што се во негова сопственост во Штип, Гевгелија и Скопје. Предвидено е да се реконструираат и да се адаптираат зградата „Кампус 4“ во ...

повеќе »

Реновирање на Здравствениот дом во Гевгелија

Реновирање на Здравствениот дом во Гевгелија

 По обезбедената донација од одделот за цивилна соработка на Армијата на САД, деновиве во Гевгелија започна реконструкцијата на објектот на Здравствениот дом. Проектот се состои од делумна реконструкција на внатрешноста на зградата и целосна санација на надворешноста. Во рамки на ...

повеќе »

Објавен изгледот на оградата од мостот „Слобода“

Објавен изгледот на оградата од мостот „Слобода“

 Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски, денеска обелодени фотографии од новата ограда на скопскиот мост „Слобода“, лоциран кај хотелот Холидеј Ин. Тој напомена дека фотографскиот материјал од оградата е направен во едно депо на територијата на Скопје и притоа упати ...

повеќе »

„Гранит“ со потпишани три договори во вредност од 195 милиони евра

„Гранит“ со потпишани три договори во вредност од 195 милиони евра

 Македонскиот градежен гигант „Гранит“ од Скопје се вклучува во изградбата на три автопати на Балканскиот Полуостров. Компанијата денеска соопшти дека склучила договори за изградба на делницата Бања Лука – Прњавор, која е дел од проектираната траса за автопатско поврзување меѓу ...

повеќе »

Охрид повторно воведува јавен градски превоз

Охрид повторно воведува јавен градски превоз

 По повеќе од една година од укинувањето на јавниот градски превоз, локалната самоуправа од Охрид планира повторно да ги врати во функција двете автобуски линии што го поврзуваа центарот со населбите „Гоце Делчев“ и другите оддалечени делови на градот. Во ...

повеќе »
Scroll To Top