Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1187)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Festina Lente – нов заштитен знак на Сараево

Festina Lente – нов заштитен знак на Сараево

Аднан Алагиќ, Бојан Канлиќ и Амила Хрустиќ смислиле интересен и невообичаен мост именуван Festina Lente што поминува преку реката Миљацка во Сараево. Festina Lente (лат. „побрзај полека“) значи лесен, вешт и флексибилен контакт меѓу сите предмети и сите мисловни суштества. ...

повеќе »

Совршено вклопување во околината

Совршено вклопување во околината

Совршена зима за многумина значи север и заминување во некои од скандинавските планинарски куќи и сместувалишта. Еден таков објект најдовме во Норвешка, а проектот е потпишан од страна на архитектонското студио Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA). Куќата се наоѓа во близина ...

повеќе »

Малите хидроцентрали ќе одат во пакет

Малите хидроцентрали ќе одат во пакет

Пред десетина дена се објави повикот за 80 нови мали хидроцентрали, 48 од нив ќе бидат дадени под концесија групирани  во 16 пакети, а 32 ќе бидат дадени под концесија поединечно. „Очекуваме да привлечеме домашни и странски инвеститори и реализацијата ...

повеќе »

Рециклирани столови и фотелји

Рециклирани столови и фотелји

Столовите што се на фотографиите се всушност рециклирани, „облечени во нови облеки“. Андреа Михалик е американски занаетчија и уметник која создава единствена, применета уметност со комбинирање на старите техники на тапацирање на мебел со потполно неочекуван избор на материјали и ...

повеќе »

Уметност од обичен бел лист хартија

Уметност од обичен бел лист хартија

Германскиот уметник Сајмон Шуберт има уникатен талент  во користењето на обичен бел лист хартија и од него да направи неверојатно уметничко дело. Имено, тој од еден бел лист хартија прави сложена слика на празнични домови и палати и тоа само ...

повеќе »

Почнуваат Зимските олимписки игри – „тајни“ од нивното отворање

Почнуваат Зимските олимписки игри – „тајни“ од нивното отворање

За еден час, во 17 часот и 15 минути, по македонско време во Сочи на стадионот „Фишт“ ќе почне церемонијата на отворање на 22. Зимски олимписки игри. Според долгогодишната традиција деталите од церемонијата на отворање на игрите се држат во ...

повеќе »

Спој на контрастни материјали

Спој на контрастни материјали

Alexandra Denton и Sofia Lazzeri ја дизајнирале линијата Innesti, декоративни предмети кои се прекрасна комбинација на стакло и текстил. Innesto е италијански збор за вакцинација, ботаничка техника која се користи за да се поврзат ткивата на едно раститение со друго, ...

повеќе »

Изградена атмосферска канализација во Кочани

Изградена атмосферска канализација во Кочани

Со монтирање на одводните цевки на дел од улицата „Глигор Прличев“ во Кочани до коритото на Кочанска река, заврши поставувањето на атмосферската и фекалната канализација во најкритичните делови во градот. Со ова се создадени услови за прифаќање на поројните води ...

повеќе »

Храната како уметност

Храната како уметност

Храната секогаш може да биде уметност, особено ако се поготвува со вештина и страст. Австралиската рекламна агенција WHYBIN/TBWA успеа да креира промотивна кампања за свој познат меѓународен фестивал за храна кој се одржува во Сиднеј, и тоа со помош на ...

повеќе »
Scroll To Top