Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1174)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Историја на елката за архитекти

Историја на елката за архитекти

Во духот на новогодишните и божикните празници, ви претставуваме цртеж кој ја прикажува историјата на новогодишната елка низ призмата на архитектурата. Ова е „дело“ на Subtle Design на deviantART - „најголемата заедница на артисти во светот“. Уживајте!

повеќе »

Како La Sagrada Familia ќе изгледа во 2026 година?

Како La Sagrada Familia ќе изгледа во 2026 година?

Зданието со најдолга традиција на градење во минатиот век ќе биде завршено во 2026 година, а неодамна беше претставена и 3Д визуелизација на конечниот изглед на базиликата во Барселона, позната како La Sagrada Familia. За оние што не знаат, се ...

повеќе »

Инспиративни полици за книги

Инспиративни полици за книги

Овој напис е за сите оние кои покрај електронските изданија на книги и списанија, ги сакаат и во печатена верзија за да ја почувствуваат хартијата под прстите и „специфичниот“ мирис. Погледнете ги овие полици кои претставуваат разновидни решенија, со цел ...

повеќе »

Френк Гери со хотел посветен на виното

Френк Гери со хотел посветен на виното

Следејќи го успехот на Френк Гери и неговото дело музејот „Гугенхајм“ во Билбао, според познавачите на неговото творештво, било сосема природно овој познат архитект да биде уште еднаш ангажиран во Шпанија. Па така, архитектот бил повикан со своја креација да ...

повеќе »

Избрани се победниците на конкурсот „Отпад за уметност“

Избрани се победниците на конкурсот „Отпад за уметност“

Добитници на главните награди на конкурсот „Отпад за уметност“, во организација на компанијата „Пакомак“, се делата „Мотор” од авторот Дарко Базерко, и „Голум“ на учениците од скопската гимназија „Никола Карев“. Првата креација е изработена од делови од пластични шишиња, лименки ...

повеќе »

Европскиот суд ја поништи одлуката за одгледување на ГМО компири

Европскиот суд ја поништи одлуката за одгледување на ГМО компири

Вториот највисок Европски суд ја поништи одлуката на Европската комисија, со која е дозволено одгледување на генетски модифицирани компири од страна на германската компанија BASF, со образложение дека правилно не е испочитувана процедурата. „Комисијата отстапила од прописите што важат во ...

повеќе »

Google ќе гради свој приватен аеродром

Google ќе гради свој приватен аеродром

Во јануари следната година, Google почнува со изградбата на приватен аеродром за потребите на своите менаџери од највисоко ниво. Проектот ќе биде финансиски покриен од самиот Google, и ќе чини 82 милиони долари и ќе се наоѓа на дел од ...

повеќе »

Фабриката „Карпош“ се сели во Илинден

Фабриката „Карпош“ се сели во Илинден

Фабриката „Kарпош“ за производство на монтажни елементи и за изградба на објекти во градежната индустрија во следната година ќе се сели во стопанскиот комплекс „Илинден“. Според претседателот на Надзорниот одбор Kиро Стефанов, пишува весникот „Дневник“, ќе се гради нова фабрика, ...

повеќе »

Големата награда за архитектура за Јана Гугуловска Ѓорѓевиќ

Големата награда за архитектура за Јана Гугуловска Ѓорѓевиќ

Големата награда за архитектура на Асоцијацијата на архитекти на Македонија за реализиран објект, годинава ја доби деловниот објект СЕКТРОН. Награденото дело е труд на проектантското биро СТУДИО 2000, а проектант е Јана Гугуловска Ѓорѓевиќ. Консултант на проектот е Биљана Филиповска. ...

повеќе »
Scroll To Top