Насловна / Author Archives: Порта3 (page 1101)

Author Archives: Порта3

Feed Subscription

Дрвена галерија создадена со помош на роботика

Дрвена галерија создадена со помош на роботика

Новиот изложбен салон во близина на Штутгарт ја покажува силата на компјутерскиот дизајн и роботиката. Не е чудо што скулптуралната дрвена структура се наоѓа на Институтот за компјутерски дизајн на Универзитетот во Штутгарт. Големите дрвени шестоаголници, заради кој дизајнот изгледа ...

повеќе »

Паркингот во „Сити Мол“ од август ќе се наплаќа

Паркингот во „Сити Мол“ од август ќе се наплаќа

Паркингот во трговскиот центар „Сити Мол“ во Скопје ќе почне да се наплаќа од почетокот на август. До сега посетителите на шопинг центарот „Сити мол“ можеа да пазаруваат и бесплатно да се паркираат. Токму оваа привилегија е потенцирана како една ...

повеќе »

На Плаошник ќе бидат изградени шест објекти

На Плаошник ќе бидат изградени шест објекти

Проектот за возобновување на Светиклиментовиот универзитет на Плаошник, се сведува на изградба на шест објекти. Така, наместо 13 објекти, како што се предвидуваше со првичниот проект на локалитетот Плаошник, каде што се возобновува Светиклиментовиот Универзитет ќе бидат изградени шест, со ...

повеќе »

Раскошен пустински сон

Раскошен пустински сон

Ако знаете и ако имате доволно пари, дури и пустината може да ја претворите во одлично место за живеење и ненадмината околина за вашиот дом. По својата природа и карактеристики, пустината е многу мирно и засолнето место, а во исто ...

повеќе »

Став за последниот БИМАС на претседателот на УО на ААМ, Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

Став за последниот БИМАС на претседателот на УО на ААМ, Сања Раѓеновиќ Јовановиќ

„Паралелни светови“ бидејќи архитектурата е репрезент на културата, фактор на идентификација и интегритет на државата. Бидејќи архитектурата е одраз на нивото на образование, политичките стремежи, општествениот момент. Одразот се одвива паралелно со сè она што нè учи архитектурата, она што ...

повеќе »

Изложба „Сараево во Скопје – пријателство што трае“ во Музејот на градот Скопје

Изложба „Сараево во Скопје – пријателство што трае“ во Музејот на градот Скопје

Изложба на слики, уникатен накит и скулптури со наслов „Сараево во Скопје – пријателство што трае“ на босанските уметници Адин Хебиб, Миа Хебиб и Едина Селесковиќ, отворена е во Музејот на градот Скопје, во рамките на „Скопско лето“. Адин Хебиб ...

повеќе »

Изложба на Марсел Дишан во Њујорк

Изложба на Марсел Дишан во Њујорк

Вчера во познатата галерија Gagosian во Њујорк се отвори ретроспективна изложба на дела од големиот авангарден уметник Марсел Дишан. Марсел Дишан во 20-тите години на минатиот век внесе револуција во уметноста на скулптурата и сликарството, кој како и други негови ...

повеќе »

Нов луксузен вински бар во Загреб

Нов луксузен вински бар во Загреб

Со чаша убаво вино или омилен шампањ, сега е можно да се ужива во неодамна отворениот Caffe/Food & Wine Bar „Под Ѕидот“. Пред две недели оваа шармантна локација во строгиот центар на Загреб, ги отвори своите врати и го привлече ...

повеќе »

Нови 70 решенија за легализација во Гази Баба

Нови 70 решенија за легализација во Гази Баба

Градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски, вчера додели уште 70 нови решенија за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти на физички и правни лица. Од вкупно 16.000 барања кои се поднесени од страна на граѓаните во општина ...

повеќе »
Scroll To Top