Насловна / Author Archives: Наталија Зафироска

Author Archives: Наталија Зафироска

Feed Subscription

Tikkurila ве инспирира да го обоите вашиот живот

Tikkurila ве инспирира да го обоите вашиот живот

Неодамна во Скопје се отвори најголемиот центар на финската фирма Tikkurila, која нуди широка палета на производи кои служат за површинска заштита и декорација во зависност од намерата на потрошувачите и професионалците. Зад употребата на производите на Tikkurila стои еколошко ...

повеќе »

Ото Фрај – постхумен лауреат на Прицкерова награда за 2015

Ото Фрај – постхумен лауреат на Прицкерова награда за 2015

Германскиот архитект Ото Фрај, кој беше препознатлив по своите линиски мрежни структури, почина на 9 март на 89 години, само две недели пред официјалното прогласување како добитник на Прицкеровата награда, која требаше свечено да ја прими во Мајами, Флорида, САД, ...

повеќе »

Создавање на големата слика на градот

Создавање на големата слика на градот

Интегративното студио „Скопје 2014 – обрасци на раст“, кое се одвива во деветти семестар под менторство на професорите Огнен Марина, Слободан Велевски и Марија Ману Велевска, го проучува феноменот на растење на градот врз истражувања спроведени низ седум делови на ...

повеќе »

Простор во кој се слави уметноста на архитектонскиот цртеж

Простор во кој се слави уметноста на архитектонскиот цртеж

Обвиткан во бетон изгравиран со скици, Музејот на архитектонски цртеж на Фондацијата Чобан во Берлин ја предизвикува конструкцијата со цел да создаде простор кој ќе ја слави уметноста на архитектонскиот цртеж. Зад реализацијата на овој проект стои името на Сергеј ...

повеќе »

Der Himmel über Hamburg

Der Himmel über Hamburg

Урбаната атракција која ги пресретнува посетителите на самиот влез во познатиот хамбуршки дистрикт St. Pauli, едноставно не може да остане незабележана. Во исклучително живо опкружување, се лоцирани две кули кои се издвојуваат со нивната впечатлива појава благодарение на висината како ...

повеќе »

Глобални теми од архитектонската мисла

Глобални теми од архитектонската мисла

Берлин го карактеризира контраверзија и контрадикција која потекнува од целата историска тежина со која се носи градот. Денес, иако сè уште распнат помеѓу две спротивности, неретко се споменува во различна алтернативна и прогресивна мисла. Градот е едно од ретките места ...

повеќе »

Луѓето денес креираат живеалишта без да ги разберат

Луѓето денес креираат живеалишта без да ги разберат

После сите значајни имиња како Александар Бродски, Елија Зингелис, Хан Тумертекин и други архитекти, и на овогодишната 23-та  Летна школа за архитектура, организирана во манастирот Св. Јоаким Осоговски (5-13 јули) од страна на Архитектонскиот факултет при УКИМ и поддржана од ...

повеќе »

Рем Колхас: Мислам дека има живот во архитектурата

Рем Колхас: Мислам дека има живот во архитектурата

Претседателот на Биеналето во Венеција Паоло Барата, придружуван од овогодишниот куратор на Интернационалната изложба на архитектура, холандскиот архитект Рем Колхас, ги обединија претставниците на 66 земји од светот, учесници на 14. по ред архитектонско биенале, кое ќе трае од 7 ...

повеќе »

Паметен начин да се пополни градска празнина

Паметен начин да се пополни градска празнина

Во непредвидена градска празнина, архитектонското биро Moon Hoon добило дозвола за изградба во тесен простор помеѓу две згради. Со оглед на тоа што просторот не бил доволно голем за да се изгради куќа или зграда, архитектите се одлучиле за урбан ...

повеќе »
Scroll To Top