Насловна / Author Archives: Ненад Тониќ

Author Archives: Ненад Тониќ

Feed Subscription

Во полза на корисникот на просторот на градот

Во полза на корисникот на просторот на градот

Поради актуелноста на темата и најавите од градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов дека улицата „Димитрие Чуповски“ од крстосницата кај Собранието до Трговскиот центар „Палома Бјанка“ ќе биде пешачка зона, Порта 3 го реобјавува текстот од нашиот соработник која за оваа ...

повеќе »

SLOWLY, SLOWLY…

SLOWLY, SLOWLY…

На старите фотографии и во филмските магазини со воз и во застрашувачката и неизвесна бродска утроба. Денес на крилата на стравот од летање… Некогаш со картонски куфери и јутени вреќи. Денес со невкусни парчиња багаж со одлики на просечен саркофаг ...

повеќе »

Сепак е Belgrave (2)

Сепак е Belgrave (2)

Според бавното, но упорно клатење помеѓу спомените и новите искуства пишувањето од туѓина и одењето по затегнато јаже се браќа од две сестри. Она што пишувањето го дели од егзибиционистичката акробација е густиот облак од неизвесност дали новите искуства немилосрдно ...

повеќе »

Сепак е Belgrave

Сепак е Belgrave

Големите земји ги прават големи луѓе… понекогаш, секогаш… буквално… фигуративно… Освен ако не сте родени или таму школувани културолошкиот шок од судирот со западната цивилизација ви ги разлабавува шарките на вродената и предубедена византиска сигурност во себе и во она ...

повеќе »

Локациски фајронт на еден клинички центар

Локациски фајронт на еден клинички центар

Легендарната мисла на Леонардо да Винчи за луѓето кои понесени од повисока цел забораваат да погледнат зад себе на парадоксален начин се пресликува на реконструктивно-развојната сторија на скопскиот Универзитетски клинички центар. Девалвирана во праксата онолку колку што и воздигнувана во ...

повеќе »

Локациска деменција на еден клинички центар

Локациска деменција на еден клинички центар

Губитокот на меморијата, пореметената просторна ориентација и отежнатата комуникација се чести следбеници на лицата што заоѓаат во осмата деценија од животот, принудувајќи ги на постепено чаурење во едно време и во еден простор. Неразбирливо е кога класичните манифестации на антрополошката ...

повеќе »

Замаглување на стратешката важност

Замаглување на стратешката важност

Ако јавниот превоз со стари автобуси имаше вкус на маштеница оној со подновен возен парк може највеќе да наликува на павлака. Простото подигнување на еволутивниот лимес „на кат“ повеќе ја бетонира отколку разјадува окаменетата матрица па овој превоз ги губи ...

повеќе »

Рекапитулар на вистините и сомнежите

Рекапитулар на вистините и сомнежите

Судбинските надеж и скепса лансирани од националниот политички вител предизвикаа демисионирање на дел од секојдневните прашања од егзистенцијалниот ракурс. За Вашиот aвтор пишувањето на теми од урбаниот сообраќај и транспорт никогаш досега не делувало толку јалово. Едноставно, густината на плетката ...

повеќе »

Иста мета, иновативно растојание

Иста мета, иновативно растојание

Прашањето зошто некои метрополи по својата погодност за живеење отскокнуваат од глобалното „ресто“, произлегува, меѓу другото, и од решенијата за справување со притисокот на урбаниот сообраќај и транспорт. Квалитетот на тие решенија во основа претставува автономна одлука, но, поради комплексноста ...

повеќе »
Scroll To Top