Насловна / Author Archives: Љупка Дуковска

Author Archives: Љупка Дуковска

Feed Subscription

И. М. Пеи единствен музеј во светот чиј влез е уметничко дело

И. М. Пеи  единствен музеј во светот чиј влез е уметничко дело

Вториот дел на текстот, во спомен на големиот архитект И. М. Пеи, е за стаклената пирамида, која оваа година наполни 30 години. Проект за кој тој вели дека бил негова најтешка работа и најголем предизвик. Но според многу, како и ...

повеќе »

Астана – град во степата

Астана – град во степата

Астана е прв нов главен град во 21 век…  Град со радикални дизајни и инвестиција од милијарди, милијарди долари… „Град на мирот“, титула која УНЕСКО му ја додели во 1999 година. Идејата за формирање нов главен град му припаѓа на ...

повеќе »

Норман Фостер – футурист во просторот и времето (3 дел)

Норман Фостер – футурист во просторот и времето  (3 дел)

Проектите на Норман Фостер го надминуваат времето. Тој е еден од најинтересните современи архитекти, иноватор  и револуционер во формирањето на архитектонскиот облик на мегаполисите по целиот свет. Неговите објекти се во разни контексти. Модернизирање и реновирање на историски објекти, урбанизам, ...

повеќе »

Клучен архитект на модерната епоха

Клучен архитект на модерната епоха

Англискиот архитект Ричард Роџерс, еден од авторите на архитектонската икона, Центарот Жорж Помпиду (1971-1977) во Париз, се вбројува меѓу најпознатите и најпочитуваните архитекти во светот. Во претходните броеви пишував за Центарот Помпиду и за неговиот друг автор Ренцо Пиано (Порта ...

повеќе »

Ренцо Пиано: Творец на симболи на модерната и постмодерната архитектура

Ренцо Пиано: Творец на симболи на модерната и постмодерната архитектура

Италијанскиот архитект Ренцо Пиано е човек кој создава објекти кои стануваат симболи на архитектурата на нашето време. Тој е еден од најпознатите и најзначајните автори на современи архитектонски дела, изградени низ цел свет. Врвен архитект на модерната и постмодерната високо ...

повеќе »

Центар „Жорж Помпиду“: архитектонска икона на Париз

Центар „Жорж Помпиду“: архитектонска икона на Париз

Центарот на национална уметност и култура „Помпиду“, беше отворен на 31 јануари 1977 година. Од моментот на неговото отворање за јавноста доживеа огромен успех. Предизвика полемика, но и успех од самиот старт. Стана светски лидер на модерната уметност. Една од ...

повеќе »

Забранетиот град: Траен симбол на традиционална Кина

Забранетиот град: Траен симбол на традиционална Кина

Древната палата на кинеските императори Забранетиот град, сместен во центарот на Пекинг, со неговата величествена архитектура се смета за  најимпозантно архитектонско ремек-дело, траен симбол на традиционална Кина. Неговата изградбата е еден од најголемите подвизи во човечката историја. Подвиг кој може ...

повеќе »

Васту, фенг шуи, геомантија… (2 дел)

Васту, фенг шуи, геомантија… (2 дел)

Колку повеќе се проучуваат културите на Индија и Кина, сè повеќе се воочува дека кинеската произлегува од ведската култура на Индија. Откако е пренесена во Кина, кинеската таоистичка традиција ја вклопила науката на васту во својата култура, приспособувајќи ја, додавајќи ...

повеќе »

Васту, фенг шуи, геомантија… (1)

Васту, фенг шуи, геомантија… (1)

Глобален проблем на светот денес е нарушувањето на природната средина, која е резултат на големиот индустриски и технолошки развој во 20 век. Сè поголем број архитекти, инженери, екологисти, луѓе со различни професии, на разни страни во светот, бараат решение за ...

повеќе »
Scroll To Top