Насловна / Author Archives: Љупчо Атанасовски (page 4)

Author Archives: Љупчо Атанасовски

Feed Subscription

Градот и реката – Москва: Порта на иднината

Градот и реката – Москва: Порта на иднината

Последните дваесетина години Москва доживеа грандиозни промени во сферата на урбанизмот, сообраќајот, архитектурата… или послободно кажано револуционерно свртување кон западниот стил на живеење на еден мегаполис од 12 милиони жители, со секојдневна посета на уште неколку милиони од московската област. ...

повеќе »

Совршена комбинација на работа и задоволство во прекрасниот Истанбул

Совршена комбинација на работа и задоволство во прекрасниот Истанбул

Посета на саемот за прозорци, врати и стакло со сите пропратни процеси за нивно производство и примена во градежништвото, во Истанбул, во организација на фирмата Адонис, беше инспирација и за една мала репортажа за мегаполисот распослан на два континента. Градот ...

повеќе »

Одење по вода

Одење по вода

Мостот „Крило“, по проектот на Dietmar Feichtiner Architects и Schlaich Bergerman und Partner, го соедини но во стварноста и го раздели островот Мон Сен Мишел (Франција) од копното. Мон Сен Мишел е остров на северозападниот брег на Франција и една ...

повеќе »

Фамилијарен дом со поглед на езеро

Фамилијарен дом со поглед на езеро

Тексас, една од поголемите држави на САД,  го замислуваме како непрегледна прерија, дел пустина, со многубројни сточарски ранчови, а се разбира и наоѓалишта на нафта. Но тука има и други убави предели. Во следниот приказ е еден од нив.Фамилијарниот дом ...

повеќе »

Враќање во живот на хотелот „Илинден“!

Враќање во живот на хотелот „Илинден“!

„Порта 3“ во две продолженија ќе ја објави сторијата за култниот хотел „Илинден“, некогашниот симбол на туризмот во Крушево и Македонија. Ќе се обидеме да одговориме на повеќе прашања. На пример, зошто Крушево не може да стане едно Банско, Мецово или, ...

повеќе »

Сончев удар – авангарда на XXI век

Сончев удар – авангарда на XXI век

Смела пластична игра со обемот на гигантскиот станбен комплекс. Сложена силуета, прекрасни агли и потсетник дека авангарда е сè. Архитектонско студио АБ  Остоженка. Проектанти архитекти:  Александар Скокан, Раис Баишев, Димитриј Гушев, Кирил Смот, Ендрју Гнездилов. Проект – Станбен комплекс во Одинцово, ...

повеќе »

Куќа покрај езеро

Куќа покрај езеро

Харизматична куќа на само 30 метри од езерото Минетонка во Минесотa, САД. Едноставна, паметна и чиста архитектура и внатрешен дизајн со модерен изглед. Изгледот од далеку е сензационален, но во природа сè е едноставно. Комбинацијата на дрво и камен на ...

повеќе »

ГУМНО – куќа на островот Крк

ГУМНО – куќа на островот Крк

Во интервјуто со архитект Идис Турато од Хрватска, специјално за „Порта 3“, објавено во последниот број од 30 јануари, меѓу другите беше спомнат и овој прекрасен проект, кој на крајот во нашите дилеми за насловна страница го доби приматот. Верувам ...

повеќе »

Точка на фузија

Точка на фузија

Лион, Франција – Музеј на природни науки Konfluans од проектно биро Coop Himmelbau. Австриските архитекти победиле на конкурсот уште во 2001 год., но изведбата на музејот воопшто не одела лесно. Процесот нa градба бил прекинат две години, а неговата прва ...

повеќе »
Scroll To Top