Насловна / Author Archives: Љупчо Атанасовски (page 3)

Author Archives: Љупчо Атанасовски

Feed Subscription

Примената на законите како императив

Примената на законите како императив

Зоран Шапуриќ е роден во 1958 година. Дипломирал на Правниот факултет, магистрирал и докторирал на УКИМ, стекнувајќи звање доктор по политичко–правни науки. Работел како вонреден и  редовен професор на Универзитет Американ Колеџ во Скопје. Објавил 40 научно-истражувачки меѓународни трудови, индексирани во ...

повеќе »

Архитект Бесиан Мехмети: Секој наш проект е истражување за себе

Архитект Бесиан Мехмети: Секој наш проект е истражување за себе

Бесиан Мехмети е основач на студиото БМА во 2012 година, како плод на неколкугодинишна соработка и freelance искуствa во областа на архитектурата, урбанизмот и дизајнот. Откако дипломирал на Архитектонскиот факултет во Скопје, тој е ангажиран во бројни проекти и наградени ...

повеќе »

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски е професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, кој после 38 години работа на Универзитетот се откажа од работното место редовен професор со втор реизбор на Машинскиот факултет на Институтот за термичко инженерство, и после изборот за претседател ...

повеќе »

Нов клинички центар, или повторно „Бит пазар“

Нов клинички центар, или повторно „Бит пазар“

Кога со Генералниот урбанистички план на Скопје од 2012 година се потврди, веќе и во претходниот ГУП, избраната локација за новиот клинички центар, во стручните фели од повеќе области се сметаше дека Скопје и Македонија добија идеална предиспозиција за решение ...

повеќе »

Архитектурата е одраз на општеството во кое живееме

Архитектурата е одраз на општеството во кое живееме

Оливија Мојсова е еден од најпознатите архитекти во нејзината генерација во Македонија. Дипломирала на Архитектонскиот факултет во Скопје 1980 година. Непосредно по дипломирањето се вработува во „Македонија проект“, каде што е автор и коавтор на голем број проекти во земјава ...

повеќе »

Жан Иванов – менаџер за европски проекти

Жан Иванов – менаџер за европски проекти

Носталгијата умее да боли, особено ако сфатиш дека некои убави времиња и успеси од минатото се неостварливи во ова или некое блиско идно време. Нас, генерациите што учествуваа во градежништвото во Македонија, кога тоа беше во европски рамки ГОЛЕМО, тоа ...

повеќе »

Мартин Пановски: Сигурно губите ако само „противникот“ ви ги одредува правилата на игра

Мартин Пановски: Сигурно губите ако само „противникот“ ви ги одредува правилата на игра

Архитектот Мартин Пановски, пред крајот на минатата година беше избран за претседател на Асоцијацијата на архитекти на Македонија. Тој е роден во Скопје во 1975 година. Високото образование го стекнува на Архитектонскиот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“  во ...

повеќе »

Москва – Лас Вегас – Скопје: Три приказни за зелените булевари

Москва – Лас Вегас – Скопје: Три приказни за зелените булевари

Нема град во централно градско подрачје без свој парк или барем некакво зелено шеталиште. Но булевари со сообраќај и со атрибути на парк-шеталиште се ретки, особено во големите градови. Париз со Елисејските полиња, Барселона ја има Ла Рамбла, со свои ...

повеќе »

Архитектурата му припаѓа на архитектот

Архитектурата му припаѓа на архитектот

За интервју со Георги Константиновски повод секогаш има, но овoј пат тоа се насобраните случувања од годинава: излезе неговата извонредна автобиографска книга „Патот на еден архитект“, но и збирка на архитектонски дела, хронологија на еден извонреден опус; признанието на архитектонската ...

повеќе »
Scroll To Top