Насловна / Author Archives: Љупчо Атанасовски (page 2)

Author Archives: Љупчо Атанасовски

Feed Subscription

Новороденче што почнува да умира

Новороденче што почнува да умира

Ова е приказна за една населба, која  недородена тивко умира, сè уште несвесна за својата тажна иднина. НОСТАЛГИЈА Постземјотресниот период го поминав во мојот Аеродром. Бараките беа крајот на Скопје, од каде натаму почнуваше бескрајната зелена ливада на скопскиот аеродром. ...

повеќе »

На повидок спас од пеколот

На повидок спас од пеколот

Сликата од сообраќајниот колапс пред Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ ќе ја гледаме уште долго. Таа ќе стане уште пострашна со пуштањето на проблематичниот регионален пат од Сончев Град и Општина Сопиште преку зелените падини на Водно, од каде како цунами ...

повеќе »

Нашите инженери можат да се „носат“ со своите колеги и на странскиот пазар

Нашите инженери можат да се „носат“ со своите колеги и на странскиот пазар

Комората на овластени архитекти и инженери во рамките на одбележувањето на десетгодишниот јубилеј додели четири именувани награди за 2017 година. Носител на наградата од Одделението на градежни инженери именувана „Професор д-р Александар Цане – Ангелов“ за особени постигања во градежништвото ...

повеќе »

Нов клинички центар или повторно Бит пазар

Нов клинички центар или повторно Бит пазар

Кога со Генералниот урбанистички план на Скопје од 2012 година се потврди, веќе и во претходниот ГУП, избраната локација за новиот клинички центар, во стручните фели од повеќе области се сметаше дека Скопје и Македонија добија идеална предиспозиција за решение ...

повеќе »

Домување и енергетска ефикасност во Македонија

Домување и енергетска ефикасност во Македонија

Хабитат Македонија организира експертска консултација за развој на пазарот во секторот домување, со фокус на енергетската ефикасност     Тервилигер центарот за иновации во домувањето од Атланта, САД и здружението Хабитат Македонија одржаа тркалезна маса – експертска консултација на тема: ...

повеќе »

Примената на законите како императив

Примената на законите како императив

Зоран Шапуриќ е роден во 1958 година. Дипломирал на Правниот факултет, магистрирал и докторирал на УКИМ, стекнувајќи звање доктор по политичко–правни науки. Работел како вонреден и  редовен професор на Универзитет Американ Колеџ во Скопје. Објавил 40 научно-истражувачки меѓународни трудови, индексирани во ...

повеќе »

Архитект Бесиан Мехмети: Секој наш проект е истражување за себе

Архитект Бесиан Мехмети: Секој наш проект е истражување за себе

Бесиан Мехмети е основач на студиото БМА во 2012 година, како плод на неколкугодинишна соработка и freelance искуствa во областа на архитектурата, урбанизмот и дизајнот. Откако дипломирал на Архитектонскиот факултет во Скопје, тој е ангажиран во бројни проекти и наградени ...

повеќе »

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски, претседател на Комората на овластени архитекти и инженери: Ниедна состојба не се поправа само со наоѓање маaни и со критика

Миле Димитровски е професор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, кој после 38 години работа на Универзитетот се откажа од работното место редовен професор со втор реизбор на Машинскиот факултет на Институтот за термичко инженерство, и после изборот за претседател ...

повеќе »
Scroll To Top